In Flanders Fields… Hoeilaarts bezoek aan de Westhoek

In 2015 werden in Het Gemeenschapscentrum 1250 beeldjes geboetseerd in het kader van het CWxRM project van kunstenaar Koen Vanmechelen. Elk beeldje staat voor een, in WO I, aan het Ijzerfront en de Ieperboog gesneuvelde soldaat, en dat waren er maar liefst 600.000. De beeldjes werden dit voorjaar opgesteld aan de Palingbeek, op een stukje ‘Niemandsland’, het gebied tussen de twee frontlijnen, in Zillebeke.  Lees hierover op deze website.

De Cultuurraad plande een uitstap om het project te bezoeken en met een bus vol geïnteresseerden zetten we op 4 november koers naar de Westhoek. Els De Greef, initiatiefneemster om het CWxRM project ook naar Hoeilaart te halen gaf vooraf de nodige uitleg over het project en de evolutie, die het sinds de opstelling had doorgemaakt. Het onkruid overwoekerde op sommige plaatsen al de beeldjes, wat volgens de kunstenaar symbool staat voor de kracht van de natuur en een poëtisch beeld oplevert. Daarover waren de meningen bij de deelnemers toch verdeeld. Na 15 november moet de site in het natuurgebied ontruimd worden en zullen de beeldjes weggehaald worden. De Cultuurraad zal proberen een aantal beeldjes terug naar Hoeilaart te halen om ze een passende plaats of te geven in onze gemeente of te overhandigen aan wie er in 2015 eentje maakte.

In de namiddag pikten we in Ieper onze gids Fernand Rambour op voor een rondrit langs een stuk van de ‘Ieperboog’. De eerste stopplaats was Essex Farm Cimetry, een Britse begraafplaats naast een vooruitgeschoven medische post net achter de frontlijn. Dit was ook de plek waar John McCrae dienst deed als arts. Hij schreef er ‘ In Flanders Fields ‘. Rillingen gaan door je lijf als je de leeftijden van de soldaten afleest, het waren veelal twintigers, en heel wat tieners nog… Daarna bezochten we de Duitse oorlogsbegraafplaats van Langemark. Waar de geallieerde begraafplaatsen gekenmerkt worden door rechtopstaande witte grafstenen, kozen de Duitsers voor liggende grafstenen en staan er tientallen eiken, symbool voor de eeuwigheid, verspreid over de begraafplaats. Indrukwekkend in zijn soberheid. We eindigden onze rondrit in Passendale, waar op Tyne Cot de duizenden gesneuvelden van het waanzinnige lenteoffensief van de geallieerden in 1917 liggen begraven. 500.000 doden voor een gebiedsverovering van amper 8 km, die 2 maanden later door een tegenoffensief van de Duitsers werd teniet gedaan. Pas een jaar later, met het verschijnen aan het front van de Amerikaanse tanks werd een einde gemaakt aan de Groote Oorlog. Voor we terugkeerden konden we op Tyne Cot genieten van een schitterende zonsondergang. De zon die achter de torens van Ieper, 8 km verderop, wegzakte en met z’n laatste stralen het nu vredige slagveld streelde.

Bekijk de foto’s.

[Een bijdrage van Marijke De Rudder]