Consultant Patrick van den Hemel

Bijzondere beroepen

Deze maand was ik op bezoek bij Patrick van den Hemel, consultant, gedreven zakenman, boeiend verteller maar vooral een prima geïntegreerde Hollander die Hoeilaart hoog in zijn banier draagt.

Samen met vrouwlief Armande en de beide kinderen woont Patrick sinds 2011 in het prachtige huis op het Gemeenteplein in Hoeilaart. Dankzij een ongemeen vlotte integratie mede door de voetbalprestaties van hun zoon Diego bij de lokale voetbalploeg en de vele vrienden die zij ondertussen hebben gemaakt hebben zij het hier enorm naar hun zin en verwachten zich hier voorgoed te vestigen. Diego en Beautessa spreken trouwens Vlaams alsof het hun moedertaal betreft.

Ondertussen heeft Patrick echter niet stilgezeten en is hij aan een steile carrière in het zakenleven begonnen. Opgegroeid in Zeeuws Vlaanderen in het rustige dorpje IJzendijke zou hij al gauw uitzwerven naar Amsterdam waar hij na zijn Universitaire studies een Postdoctoraal Accountancy behaalde en zich bedrijfsrevisor kon noemen.

Na zijn studies in 1994 begon hij aan zijn carrière bij Hallmark Cards (1994-1997) waar hij het tot financieel directeur schopte. Na passages op hetzelfde niveau bij PVF/Achmea (1997-1998), Nedgraphics (1999-2001), Scarlet Telecom (2002-2009) richtte hij in 2009 zijn eigen Van den Hemel Consultancy bureau op waarmee hij vooral actief is in België en Nederland. 

Zijn core-business is het herstructureren van bedrijven wat vaak gepaard gaat met het afstoten – of overname van bedrijfsonderdelen. Uiteraard zijn er naast de begeleiding bij bedrijfsovernames en interim-management ook bijzondere opdrachten. Om het specialisme van bedrijfsovernames goed te leren kennen is het belangrijk om te werken voor dynamische bedrijven. Bedrijven die vaak klein begonnen zijn maar die -mede door overnames van andere bedrijven- al vrij snel uitgroeien tot belangrijke spelers in het segment en die de nodige flexibiliteit hebben om in te spelen op de evoluties in hun branche. Door bij veel bedrijfsovernames betrokken te zijn leer je het vak.

Een mooi voorbeeld is de evolutie van het gekende bedrijf Scarlet Telecom. In de jaren ’90 startte de oprichter met de verkoop van goedkope belminuten. Door de opkomst van de breedband internet werden zij genoodzaakt om zich strategisch te herorïenteren. In 2002 was er de aankoop van KPN België. Al in 2003 kochten zij ook Planet Internet België op en in 2004 Tiscali België. Je weet dat er een moment komt dat één van de grote spelers (Telenet, Proximus of KPN Nederland) jouw klantenbestand wenst over te nemen. Dat moment was in 2008 toen Belgacom Scarlet overnam. In dit soort overnames speelt Patrick Van den Hemel een belangrijke rol want hij zorgde ervoor dat Belgacom getriggerd werd voor de overname en onderhandelde uitstekende overname-condities voor de eigenaar. Dit is slechts een voorbeeld uit de vele typische activiteiten van VDH consultancy. 

Voor onze nieuwe Hoeilander is dit uiteraard een ongemeen boeiende job die hem veel voldoening schenkt. Het is vaak een leven vol stress maar hij zou het voor geen geld willen missen. Voor mij was het vooral een zeer leerrijke babbel die eigenlijk veel te kort was maar waardoor ik toch een klein beetje inzicht kreeg in wat vaak een kluwen van activiteiten is en waarin ieder detail belangrijk is. 

[Een bijdrage van Stefaan De Rudder]