In memoriam Roger Demaerschalk

24 februari 2022 was een zeer zwarte dag voor de Hoeilaartse gemeenschap. Met Roger overleed toen een van de verdienstelijkste Hoeilanders, de man die gedurende meer dan 70 jaar, zonder enige bezoldiging ooit, het Hoeilaartse gezelschapsleven bezield, begeesterd en geholpen heeft. Jammer toch dat zijn overlijden de gemeentelijke overheid ontgaan is en dat aldus, tijdens de druk bijgewoonde afscheidsplechtigheid, hem niet de ruim verdiende hulde kon worden gebracht.

Zijn inzet was niet enkel bezieling. Roger was niet alleen het brein waaruit tal van ideeën ontsproten. Telkens was hij evenzeer de organisator, de regisseur en de uitvoerder van  de veelvuldige evenementen die hij bedacht had. Bovendien kon hij, als geen ander, zijn medemensen motiveren en stimuleren om zijn plannen tot werkelijkheid te maken. 

Wat bij Roger zeker opviel was niet alleen zijn gedrevenheid om de Hoeilanders te helpen, bezig te houden en te vermaken maar tevens de veelzijdigheid van de diverse, vaak vernieuwende initiatieven die hij ontwierp en waaraan hij nadien daadwerkelijk meewerkte.

Geboren in 1927 werd hij al vrij spoedig actief in  het verenigingsleven. Naast heel wat minder spectaculaire inspanningen maakte Roger zich verdienstelijk als hoofdleider van de JKAJ, als medewerker aan de Vlaamse kermissen van de dorpsschool, als medestichter van de Jan Berckmans-bibliotheek, als spilfiguur voor de  papierinzamelingen van de KWB, als initiatiefnemer en medewerker van de jaarlijkse Breugelfeesten ten voordele van het Kinderdorp, als bedenker en organisator van veelvuldige KVS-bezoeken (met 57 deelnemers).

Maar zijn meesterwerk was ongetwijfeld het ontstaan en besturen van het Lindenhof. Omdat de Hoeilaartse verenigingen over geen degelijk vergader- of feestlokaal konden beschikken nam Roger in 1960 het voortouw om de gewezen kleuterschool te verbouwen tot een heuse feestzaal .Hij was weliswaar niet enkel de bedenker van het project, hij werkte ook in zeer aanzienlijke mate aan de verwezenlijking ervan.

Zodra het Lindenhof geboren was zorgde Roger ervoor dat het ter beschikking werd gesteld van de verenigingen maar ook van alle Hoeilanders voor de viering van onnoemelijk veel trouwfeesten, plechtige communies, gouden bruiloften en familiefeesten. En de verenigingen maakten er meteen gebruik van om er hun vergaderingen en hun lucratieve restauraties in te houden.

Maar geregeld kon de ruime feestzaal worden benut om de vele door Roger uitgekiende amusementsavonden te organiseren, meestal spelavonden waarbij ploegen van wijken, verenigingen of families het tegen elkaar opnamen. Wij denken nu nog met heimwee terug aan die vijftig memorabele spelavonden: Klavervier1963 (4 edities), Allen tegen één 1964 (3 edities), Flintstones Arena 1965 (4 edities), Hartewens 1966  (3 edities), Hokus Pokus 1967 (4 edities), Swinging Safari 1968 (5 edities), Europarty 1969 tot 1972 (9 edities), Holderdebolder 1971 (3 edities), Belgorama 1972 en 1973  (4 edities), Electronic 1974 tot 1976 (10 edities), en de afsluitende onvergetelijke jubileumavond.

Opmerkelijk is tevens  dat Roger in het Lindenhof aan menige bekende vedetten een podium bood. Denken wij o.m. aan Willy Lustenhouwer (spelleider), Paul Bouveroux, Nina Huwaert, Miel Cools, Jos Ghysen, Louis Verbeeck, Will Ferdy, The Strangers, Johnny Carlo, Theo Mertens, Bob Boon Singers, Miek en Roel,  Tenella, het Brussels Kamertoneel, het Radiokoor van Boekarest ’t Lieg Plafon, Tine Ruysschaert en het Hasselts A-Capellakoor.

Tal van orkesten kwamen aan de beurt: The Top Hits, Crescendo, Benny Evert, Harry Verbi, The Five Pennies, The Eagles, The Dixieliners, Les jaguars, The Hit Spots, The Cherokee’s, The Starfighters, The Comanchero’s, Rudy Anthony, Roman Parijs en  het Klavarcombo van Luc Decnop.

Terwijl hij druk bezig was met de programmatie van het Lindenhof liet Roger zich toch niet onbetuigd met het algemeen welzijn van zijn Hoeilaartse medemensen.

En dit geschiedde op diverse wijzen: hij organiseerde een volle reeks vormende inlichtingsavonden voor verloofden (‘Kijkvenster der Liefde’); hij creëerde en regisseerde jarenlang Het Hele Dorp; hij organiseerde menigmaal ‘Papoerama’ ten voordele van de missies in Nieuw Guinea; hij regisseerde en realiseerde jarenlang de plaatsing van 90 kerstbomen en 1000 lampjes kerstverlichting op en rond het Gemeenteplein; hij bedacht, stimuleerde en ontplooide zelf tien jaar lang de hulpkonvooien voor Roemenië.

Hij besloot zijn levenslange inzet met zevenhonderd ritten voor onze dierbare mindermobielencentrale terwijl hij ook nog, tussendoor, als vanzelfsprekend, meewerkte aan ons welbekend Dorpsrestaurant….

Hoeilaart dankt u, Roger !

[Een bijdrage van Luc Demaerschalk]