Dementie, wij en het taboe

Op 1 februari 2020 stond Sabien Tiels op het podium van Den Blank met een ode aan Carole King. De opbrengst van dit evenement schenkt Rotary Club Overijse-Zoniën vzw (RCOZ) aan dementie-zorg in onze streek en aan Mozaïek_Praatcafé_Dementie_Druivenstreek. Naar aanleiding van dit concert gaat onze aandacht naar dementie en vooral naar het doorbreken van het taboe rond deze ziekte. Mensen zijn bang om naar buiten te komen met hun verhaal, vaak uit schaamte. Er heerst nog veel onbegrip. Bovendien staan de mensen in de onmiddellijke omgeving van de patient ook voor moeilijke keuzes. Kortom, er is nood aan dialoog, ook voor familie en mantelzorgers om hun ervaringen te delen met anderen.

Aan deze nood wil men tegemoetkomen met het organiseren van praatcafés; dit zijn bijeenkomsten voor mantelzorgers, families, geïnteresseerden, eventueel personen met dementie zelf. Al in 2013 namen een paar mensen het initiatief om ook bij ons een praatcafé te organiseren. Praatcafés zijn vrij en gratis toegankelijk, en verlopen in een ongedwongen, gemoedelijke sfeer. De bedoeling is het thema dementie bespreekbaar te maken. Een gastdeskundige neemt het woord over bepaalde aspecten van dementie. Daarna volgt een open gedachtenwisseling met het publiek. De aanwezigen krijgen de gelegenheid om publiekelijk of onderling ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen of standpunten in te nemen.

Mozaïek_Praatcafé_Dementie_Druivenstreek, onder leiding van Lisette Maes, neemt al sinds een aantal jaren initiatieven om het taboe rond dementie te doorbreken en steun te verlenen aan iedereen die met dementie geconfronteerd wordt: familie, mantelzorgers, zorgkundigen. Heel de werking steunt op een aantal gedreven vrijwilligers. Jaarlijks organiseert de vereniging een zestal praatcafés (twee per gemeente) en bereikt telkens 25 à 40 mensen. Ook zijn er 1 à 2 evenementen/voorstellingen voor een publiek van 50 tot zelfs 150 personen! Mozaïek zorgt steeds voor een informatiestand en de vrijwilligers van de stuurgroep zijn present om contacten te leggen of duiding te geven.

Meer informatie over Mozaïek_Praatcafé_Dementie_Druivenstreek:

contactadres: Lindaal 118 – 3090 Overijse
website: www.mozaiekdruivenstreek.be
facebook: Mozaiek.druivenstreek
nieuwsbrief: inschrijven via mail naar Mozaiek.druivenstreek@gmail.com
financiële bijdrage altijd welkom: Mozaïek BE87 9730 7682 0394