Op ontdekking in de Bib: computerboeken voor senioren

Onlangs moest ik in de Hoeilaartse bibliotheek mijn lidkaart hernieuwen: 5 euro voor een jaar. Zo’n klein bedrag voor zo’n enorme dienstverlening. Dit is wel een heel goede deal, en waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Hoeilaart. Want wist je dat je hier dagelijks de krant kan lezen, ja vier nationale kranten, plus De Serrist en een paar andere lokale publicaties. Wat is er zaliger dan in het salon op de eerste verdieping rustig door de kranten van de dag te bladeren. Er is bovendien Wi-Fi. Je kan je smartphone of laptop blijven gebruiken net zoals thuis. Alleen het kopje koffie ontbreekt nog. En wist je dat je tot tien boeken tegelijk kan uitlenen voor drie weken — met verlengingen indien nodig. En dat de bib een grote collectie films op DVD heeft, allemaal uitleenbaar. Kortom: je kan hier heel wat doen, en dat allemaal voor 5 euro per jaar.

In de bibliotheek doe ik altijd weer nieuwe ontdekkingen. Onlangs viel me een paar computerboeken op, speciaal uitgegeven voor senioren. Zo is er een boek dat je leert omgaan met een iPad. Verbinding maken met Wi-Fi, e-mailen, een app downloaden. Het wordt hier allemaal heel duidelijk in uitgelegd. Hopelijk koopt de bibliotheek nog meer van deze boeken aan. Naast de opleidingen vormen deze boeken een belangrijk middel om de digitale kloof te dichten.  Volgens cijfers van de Vlaamse Gemeenschap heeft een kwart van de ouderen tussen 55 en 74 jaar (23,7%) nog nooit het internet gebruikt. Want zou die 23,7% ook niet graag meekunnen met de informatietechnologie die stilaan mee ons leven bepaalt. Ik heb het over de smartphone, de tablet en de notebook. Ze omringen ons en dringen zich op, zelfs als het voor ons een beetje minder mag. De oprukkende technologie is niet te stoppen. Tenslotte levereen we ons aan haar over, of bieden we weerstand. Voor senioren is het van het allergrootste belang de boot niet te missen, want eenmaal de boot gemist word je heel afhankelijk van de anderen.

Het is verheugend vast te stellen dat de bibliotheek meegroeit met de veranderingen in de samenleving en dit pro-actief doet. Er wordt niet alleen gedacht aan de noden van kinderen,  jongeren, en senioren, maar ook aan die van bij voorbeeld mensen met low vision. Zo zijn er boeken met groter lettertype en ook luisterboeken. Zo kan je thuis genieten van een ingesproken roman, zonder je ogen te vermoeien. En dan is er nog de gemoedelijke sfeer van de Bib. Een team van bereidwillige dames snelt je graag ter hulp.  Wat zou je nog meer wensen?

Voor informatie over de Bib kan je doorklikken op deze link.

[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]