Leren

Levenslang leren (Foto credits: Frans Van Keer - Vlaamse Ouderenraad vzw)
Levenslang leren (Foto credits: Frans Van Keer – Vlaamse Ouderenraad vzw)

Waarom moet ik levenslang leren?

Levenslang leren is de laatste jaren een hype geworden.  Nu ook uit onderzoek blijkt dat het trainen van de hersenen een positief effect heeft op het cognitief functioneren is het hek helemaal van de dam.  Veel 55-plussers zetten resoluut de stap naar leren.

Bij onze zoektocht naar opleidingen voor volwassenen hebben we volgende drie belangrijke organisaties ontdekt die in de regio opleidingen aanbieden.

Centrum voor Volwassenenonderwijs Tervuren-Hoeilaart

Het centrum biedt tal van opleidingen aan: Nederlands voor anderstaligen, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, koken, mode, informatica, … Meer informatie over het aanbod, de voorwaarden, de lesprogramma’s en de locaties vind je op de website.  In Hoeilaart vinden de lessen plaats in het GC Felix Sohie.

Archeduc

Archeduc is één van de dertien vormingpluscentra in Vlaanderen en organiseert leerrijke, boeiende en plezante activiteiten voor volwassenen in de 35 gemeenten van de regio Halle-Vilvoorde.  De gemeente Overijse is momenteel een partner van Archeduc.  Sommige cursussen vinden dan ook plaats in Cultuurcentrum Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse.

GLTT-CVO

Het GLTT-CVO is een school voor Volwassenonderwijs met campussen in Sint-Genesius-Rode en Halle. Het biedt een breed gamma aan opleidingen aan, onder andere in moderne talen en informatica.  GLTT-CVO heeft ook een afdeling E-leren.  De cursussen E-leren worden aangeboden onder de vorm van gecombineerd onderwijs. Dit is 32,5 uur contactonderwijs (begeleiding in de klas) en 30 uur afstandsonderwijs (een deel van de cursus wordt thuis afgewerkt).

GC Felix Sohie

Het Gemeenschapscentrum Felix Sohie noemt zichzelf “het kloppende hart” van het Hoeilaartse socio-culturele leven.  Het centrum organiseert niet enkel culturele evenementen maar ook cursussen en workshops.  Voor het aanbod, surf naar de website, ga naar “Activiteiten” en selecteer in de linkerkolom “Cursus of Workshop”.