Hoeilaart heeft een Special Olympics kampioene

“Antwerpen zal altijd mijn mooiste olympische overwinning blijven omdat ik ze behaalde in mijn eigen land, België”.  Dit zegt Micheline Van Hees, Special Olympics-atlete uit Hoeilaart.  De Europese Zomerspelen van Special Olympics liggen achter ons. Vandaag prijken er twee prachtige medailles aan Micheline’s muur.

België was in september het gastland van de Special Olympics. Meer dan 2000 atleten uit 58 landen gaven het beste van zichzelf in 10 sportieve disciplines. Special Olympics biedt aangepaste sporttrainingen en competities aan, voor personen met een verstandelijke handicap. Met veel enthousiasme stemde onze gemeenteraad eind 2013 in met het voorstel om als gastgemeente te fungeren. Van 9 t.e.m. 13 september verbleef de Armeense delegatie in onze gemeente. De inzet van onze bewoners en lokale verenigingen voor dit initiatief was fantastisch! “Als gemeente hebben we getoond dat we klaar zijn voor respect en integratie van personen met een verstandelijke beperking. Proficiat Micheline met goud en brons voor je moed, doorzetting en wilskracht!”, zegt Caroline Teugels, OCMW-Raadslid.

Meermaals reeds werd onze Special Olympics zwemster door de Sportraad Hoeilaart in de bloemetjes gezet.  Nu Micheline Van Hees 55 wordt, wil ook de Seniorenraad 55+ Hoeilaart Micheline in beeld brengen en op die manier meewerken aan een inclusieve gemeente.

Als pril tienermeisje leerde ik mijn nicht’s vriendin Paula Wijnants kennen. Later werden we zelfs buren en maakte ik o.a. kennis met één van haar vier kinderen, dochter Micheline Van Hees. Micheline heeft een lichte verstandelijke beperking waarover ze zonder blikken of blozen spreekt. In haar vriendenkring is iedereen gelijk, vertelt ze met fierheid. Haar vrienden beschouwt ze als haar familie. Wij maken nooit ruzie voegt ze er nog aan toe.

Vooraleer voluit te gaan voor de zwemdiscipline proefde Micheline ook van atletiek, fietsen en turnen in onze buurgemeente Overijse, waar ze toen woonde. Bij goed weer zie je haar nog op de fiets aan de rand van het Zoniënwoud. Wanneer het haar te moeilijk werd in een gewone club, ging Micheline zelf op zoek naar een andere club en via een buurman kwam ze terecht bij Special Olympics. Door moed, doorzetting en wilskracht werd ze zelfs een superster, naast haar werk in de elektromontage-afdeling van Beschutte Werkplaats Dymka in Zaventem.

De Special Olympics atleten dragen de Olympische gedachte hoog in het vaandel.  “Deelnemen is belangrijker dan winnen”, in die mate zelfs dat Fabrice Aldenhoff (Bocce) zegt dat hij niet droevig is wanneer hij een wedstrijd verliest, maar wel blij dat een andere won.

In 40 jaar zwom Micheline crawl, rug- en schoolslag, zowel in eigen land, in Europa (Ierland, Malta, Schotland) als in America (zeker vijfmaal). Dank zij het zwemmen kan ze alle ballast achter zich laten. Steeds wil ze bewijzen dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen sporten.  Sinds vier jaar is Micheline Special Olympics ambassadrice.  Zowel nationaal als internationaal verdedigt ze de sport, en zet ze hooggeplaatsten aan om veel meer te investeren in sport. Onze Special Olympics atlete heeft nog één grote droom: Special Olympics ambassadrice worden voor Hoeilaart naar het voorbeeld van de buurgemeenten.

Micheline zet zich trouwens ook in voor de promotie van de Play Unified activiteiten.  Dit is het gezamenlijk sporten van personen met en zonder verstandelijke beperking. Special Olympics kent het kwaliteitslabel Play Unified toe aan clubs, federaties, steden en gemeenten en andere partners die investeren om kwaliteitssport aan te bieden, aangepast aan personen met een verstandelijke beperking, en die integrerende trainingssessies promoten voor personen met en zonder verstandelijke beperking. Lees meer hierover op de Special Olympic website.

Micheline Van Hees onderzocht ondertussen hoe we de problemen kunnen aanpakken waarmee sporters worden geconfronteerd naarmate ze ouder worden, hun vaardigheden veranderen,  en ze overwegen Special Olympics te verlaten. Ze merkt op: “Als atleten ouder worden, hoeven ze Special Olympics niet te verlaten.  Ze kunnen verschillende sporten (Micheline speelt al vier jaar Bocce) beoefenen, of nog andere verantwoordelijkheden opnemen in de organisatie, zoals jongeren coachen en helpen bij evenementen”.

Bekijk ook het filmpje over Micheline Van Hees

[Een bijdrage van Gilberte Marchand]