Nero’s Muzikanten spelen jubileumconcert op 17 november

Iets meer dan 20 jaar geleden stond Marcel Muyldermans bij ons aan de deur. Hij had gehoord dat mijn kinderen les volgden aan de muziekacademie en of ze soms geen zin hadden om mee te spelen met een muziekgroepje van de Koedaalstraat.

Eentje hapte toe.

Er werd, onder leiding van Daniël Bollaerts, gerepeteerd in de kelder van de familie Vundelinckx. Marcel zocht ondertussen verder en vond nieuwe jonge muzikanten. Hij slaagde er ook in om ervaren muzikanten van “Koninklijke Harmonie Vooruitgang, Nut en Vermaak” en van “Harmonie Sint-Clemens” te overtuigen om mee te spelen met het jonge geweld.

De activiteiten van dit muzikale groepje zonder naam bleven niet beperkt tot de Koedaalstraat. Ze verzorgden enkele gesmaakte optredens in het rustoord “Hof ten Doenberghe” en traden op tijdens de kerstmarkt. Er werd besloten om deel te nemen aan de lichtstoet. Het was het eerste en enige optreden van de “Muzikale Doenders”….

De deelname aan de lichtstoet had een gunstig effect op de groep. De jonge muzikanten keken met respect naar de ouderen omwille van hun ervaring en de anciens waren onder de indruk van kennis die de jongeren hadden opgedaan in de plaatselijke academies. Er werden diepe vriendschapsbanden gesmeed en het werd snel duidelijk dat het niet bij een eenmalige samenwerking voor de druivenfeesten mocht blijven. Na verschillende vergaderingen met beide Hoeilaartse harmonieën en ouders van de jonge muzikanten werd beslist om een volledig nieuwe en niet politiek gebonden muziekvereniging op te richten. Hoeilander Marc Sleen werd bereid gevonden om het peterschap van de nieuwe groep op zich te nemen. En zo werd Nero’s muzikanten boven de doopvont gehouden. Ik had de eer om de eerste voorzitter te worden.

Op 4 januari 1998 werden zij in aanwezigheid van hun peter Marc Sleen, het gemeentebestuur, de pers en familieleden van de muzikanten officieel voorgesteld. De regionale en provinciale pers schonk uitgebreid aandacht aan de voorstelling en het concert van Nero’s muzikanten. Iedereen was tevreden met het feit dat Hoeilaart terug een muziekvereniging had. Verschillende optredens volgden.
20 november 1999 was het dan zover: het eerste eigen winterconcert van Nero’s muzikanten. Bij dit eerste concert werd er als afwisseling ook een kort optreden van de dansgroep “Footloose” uit Overijse voorzien. Het combineren van een concert van Nero’s muzikanten met een optreden van andere lokale artiesten, bleek ook bij volgende concerten een gesmaakt concept. Er werd o.a. samen gewerkt met toneelvereniging “Klem”, jongerenkoor “Con Anima” en het djebé ensemble van “Just Friends”.

Vanaf 2001 nam Chantal Derongé de muzikale leiding van Nero’s muzikanten over. Als leerkracht aan de muziekacademie zet zij zich met succes in om jonge muzikanten te overtuigen om bij Nero’s muzikanten te spelen.

Nu de Nero’s muzikanten goed op dreef zijn, zijn ze jaarlijks op post voor een aantal vaste evenementen. Zo organiseren ze een lente- en een winterconcert, en vind je ze terug op het Druivenfestival. Ook de 15 augustus viering aan de kapel van Welriekende wordt door Nero’s muzikanten opgeluisterd en regelmatig zijn ze te beluisteren tijdens gastoptredens.
Sinds 2010 is Els Hendrickx voorzitter. Zij was een van de eerste jonge muzikanten die Marcel aansprak.

Elke zondagvoormiddag repeteren een 30 tal muzikanten, van alle leeftijden, zoals het hoort. Wie het resultaat wil horen kan zaterdag 17 november om 20:00 terecht in het GC Felix Sohie want dan spelen ze hun jubileumconcert! Kaarten zijn te koop aan de onthaalbalie en bij alle muzikanten.

[Een bijdrage van Eddy Bergiers]