De Bib: natuurlijke biotoop voor de 55-plusser

Veel 55-plussers zullen zich nog wel de oude bibliotheek van de jaren ’70 herinneren. De infrastructuur was alles behalve luxueus, en de middelen waren schaars. Wat een verschil met de huidige Bib, het eigentijdse multimediacentrum dat deel uitmaakt van het GC Felix Sohie. Een grote ruimte met kamerhoge glaspartijen maakt van de Bib een open huis dat volledig aansluit bij de wijk rond het Gemeenteplein. Je kan van buiten het bibliotheekgebeuren gadeslaan, en omgekeerd krijg je van binnen een mooi uitzicht over Hoeilaart. Op de verdieping heerst de rust, maar op het gelijkvloers met de kinderafdeling en de uitleenbalie is het meestal een drukke bedoening. Vooral kinderen en tieners maken gretig gebruik van het aanbod. Vooral op woensdagmiddag is de Bib het kloppende hart van Hoeilaart.

Ook steeds meer senioren ontdekken de Bib. Zo waren er het voorbije jaar bij de 300 60-plussers die iets in de bib hebben ontleend: meer dan 200 vrouwen en een 100-tal mannen. Toch heb ik de indruk dat heel wat senioren de weg naar de Bib nog niet hebben gevonden. Dat is jammer want de Bib heeft heel wat te bieden aan alle Hoeilanders, en aan 55-plussers nog het meest van al. Hier kan je niet alleen boeken ontlenen, maar gezellig een krant of tijdschrift lezen in een rustig hoekje. Of wat literatuur bij mekaar zoeken voor je nieuwe hobby. Of gewoon andere mensen ontmoeten. Alleen een capucino ontbreekt hier nog om het plaatje perfect te maken.

Dagelijks komen senioren ook in de leeszaal om de publiekscomputers te gebruiken, opzoekingen te doen, e-mails te lezen, hun bankoperaties uit te voeren, films te bekijken, formulieren of documenten af te drukken. Het kan hier allemaal. Het gebeurt wel eens dat het personeel wordt ingeschakeld omdat de gebruiker vast zit op de pc. De bibdames zoeken dan mee naar een oplossing. Je merkt het al: naast de collectie en de infrastructuur is de service de grote troef van de Bib. De bibliotheek is al lang niet meer een gebouw met een collectie boeken. De Bib nieuwe stijl heeft een hart. De bereidheid om te helpen staat hier centraal en uit zich in kleine dingen, en die maken het verschil.

De Bib is ook een culturele organisator van formaat. Veel evenementen richten zich specifiek tot de jeugd, zoals het voorleesprogramma, de jeugdboekenmaand en de talenbraderie. Andere evenementen zijn bedoeld voor een algemeen publiek. Een greep uit het aanbod: poezievoorstellingen, Toast Literair, de boekenmarkt…

De Bib richt zich ook tot de mindervaliede senior. Zo zijn er nog een tiental oudere lezers in het woonzorgcentrum die maandelijks het bezoek ontvangen van een vrijwilliger die hen boeken uit de Bib bezorgt. Ze mogen hun voorkeuren en wensen doorgeven, en het bibliotheekpersoneel probeert daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Ook mensen die nog thuis wonen maar minder goed te been zijn kunnen beroep doen op een speciale dienstverlening: Bib aan huis. Tenslotte is er ook nog het speciale aanbod voor mensen die de gewone lettertjes niet meer kunnen lezen. Voor hen is er een collectie groteletterboeken. Lees meer hierover in de speciale folder (pdf).
Wil je nog meer te weten komen over de Bib, surf dan naar de website. Je kan je hier inschrijven op de nieuwbrief. Zo blijf je op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de Bib Hoeilaart. Ken je de bibliotheek al en wil je je mening geven over wat je verwacht van de bibliotheek, dan is het aan te raden deel te nemen aan het Gebruikersonderzoek 2018. Dit kan online op www.bib2018.be of op papier (bij de ingang van de Bib).

(Een bijdrage van Eddy Olislaeger)