Roland Charleer: Mijn leven als DJ

Mijn ouders hoorden graag muziek. Ik denk dat de microben vandaar zijn gekomen. Het begon in 1968. Ik was toen 17 jaar en voor het eerst draaide ik plaatjes op een verjaardagsfeest in Overijse. Mijn vader reed mij naar daar. Veel had ik niet van materiaal. Het was een oude radio, een platendraaier en een bandopnemer plus een extra klankkast die aan de radio werd aangesloten. Zo is het begonnen.

Met vrienden belandde ik in Jeugdclub Hoeilaart en het duurde niet lang of daar was het muziek draaien. Tot mijn legerdienst ging dat zo door. Tijdens mijn dienstplicht was het weer muziek. Ik kreeg daar de kans in een club van beroepsmilitairen, de vrijdag, DJ te spelen in Westhoven bij Keulen (Regenboogclub). De zaterdag in een dancing aan de Rijn niet zover van de kazerne en enkele malen in Keulen niet ver van de Dom.

Met enkele echte muzikanten hadden we een covergroepje gemaakt. Ik was de enige die geen noot kon lezen maar toch werd ik bassgitarist. ”The Fulltracks” traden geregeld op in onze verblijfplaats en elders.
In de kantine kon je langspeelplaten kopen tegen een veel lagere prijs dan erbuiten. In het geheim verkocht in mijn sigaretten aan de Duitsers. Met dat geld kocht ik platen. Zo ben ik gestopt met roken. Hoe alles toch kan verlopen. Na mijn legerdienst begon ik hier in Hoeilaart en omstreken. Weer was vader mijn grootste hulp.

Een opsomming waar ik overal gespeeld heb, in het kort: huwelijken, jubileums, verjaardagsfeestjes, Bakenbos, het Lindenhof, Help Roemenië, Wijk in de Kijker, Druivenfeesten, Zusterschool, Hoeilaart Zingt 1ste editie, Country dansers, kaas-, wijn- en dansavond senioren, ook de jeugd, het rusthuis en de vele goede doelen. Er zullen nog zaken zijn die ik vergeten ben. Ik hielp ook Radio 2 liedjes terug te vinden in “De Topcollectie” ook in de Stemkroeg met Julien Put.

In het rusthuis doe ik jaarlijks enkele optredens waar ik plezier aan beleef. Iets nieuws is lezing geven over muziek. Het ontstaan van de grammofoonplaat. Crooners en orkesten. Het volgende gaat over “De tijd van toen” en daarna nog “Operettes, Weense wals en de Musical, en er komen er nog aan.

Reeds enkele jaren mag ik meewerken aan de cd’s “De tijd van toen” waarvan er reeds 11 bestaan. Voor het ogenblik zijn we nog met 4 personen die moeilijk te vinden liedjes leveren aan Universal Records. Iets om toch fier op te zijn. Ik ben een platenverzamelaar in eender welk genre: van klassieke muziek tot heavy metal.

De laatste jaren zet ik me het liefst in met de liedjes van vroeger, liedjes die je zelden hoort op de radio. Dit voor onze senioren, het rusthuis, ziekenzorg SAMANA en vroeger ook voor OKRA. Aan die mensen beleef je plezier en krijg je warme vriendschap terug. Meer moet dat niet zijn. Met de middelen die ik heb helpen als vrijwilliger. Je hebt geen trofee of zoiets nodig. Een glimlach of de woorden “het was weer goed Roland, dank U en hopelijk kom je terug“. Dat is erkenning voor wat je doet!

Er zijn nog zovele senioren die ook zoiets kunnen doen. Een verhaal vertellen, zingen, muziek spelen, kunstschilder, knutselen enz. Geloof me dat is echt cool. Zo leer je meer mensen kennen .”Het geeft een goed gevoel”.  Zolang ik kan zal mijn liefde voor muziek blijven bestaan en wil ik die delen met anderen.

Vele muzikale groeten aan iedereen.
DJ Roland

(een bijdrage van Roland Charleer)