Dossier: Ik word ouder en sta voor een dwingende keuze…

Woonzorgcentrum (foto credits: Nancy Impens, Vlaamse Ouderenraad)
Woonzorgcentrum (foto credits: Nancy Impens, Vlaamse Ouderenraad)

Senioren worden vroeg of laat geconfronteerd met een dilemma: blijf ik zelfstandig wonen of ga ik naar een rusthuis? Of zijn er nog andere keuzemogelijkheden? De grote meerderheid kiest ervoor zolang mogelijk in zijn/haar vertrouwde omgeving te blijven wonen. Enkel een minderheid, en dan vooral op hogere leeftijd opteert voor een woonzorgcentrum. Alternatieve, kleinschalige vormen van samenwonen (de zogenaamde cohousingprojecten) zijn een groeiende trend, maar worden door de overheid gewantrouwd.

De kosten van een verblijf in een woonzorgcentrum zijn voor vele senioren onbetaalbaar. Maar ook zelfstandig blijven wonen kost geld. Soms moeten er aanpassingen aan de eigen woning gebeuren. Dat schrikt vele senioren af. Senioren die minder zelfredzaam zijn kunnen wel aanspraak maken op een premie van de Vlaamse Overheid (Vlaamse Sociale Bescherming). Dit geldt zowel voor bewoners van een eigen woning als van residenten van een woonzorgcentrum. Alle informatie hierover kan je hier terugvinden.

Naast het financiële aspect zijn er ook nog al die praktische regelingen en faciliteiten die het al dan niet mogelijk maken om zelfstandig te blijven wonen. Om die cruciale keuze vlot en efficiënt te laten verlopen hebben wij een aantal vragen bedacht ivm thema’s die cruciaal zijn. Deze checklist is uiteraard beperkt omdat we rekening moeten houden met wat op dit moment mogelijk is.

Checklist: een paar fundamentele vragen

Kan ik in mijn verouderde woning blijven wonen? Welke aanpassingen moet ik laten uitvoeren om veilig en zelfstandig te blijven wonen? Hoeveel gaat me dit kosten? Kan ik aanspraak maken op een premie?

Woonloket
Zit je met twijfels bij de kwaliteit of de veiligheid van je woning? Wil je aanpassingen laten doen om in je huis te blijven wonen? Stel specifieke vragen over woningkwaliteit aan Daan Mertens of Sam Vanhalewijck: woningkwaliteit.hoeilaart@igo.be, tel. 0498 17 32 90 of 0471 66 01 97
Kostprijs: gratis
Organisatie: Gemeente ism intergemeentelijke woonproject Wonen in de Druivenstreek.

Premie voor aanpassing woning
Ben je ouder dan 65 jaar en doe je aanpassingen aan je huis? Dan kan je zowel bij de provincie Vlaams-Brabant als bij de Vlaamse overheid een premie aanvragen
Organisatie: Vlaamse Overheid & Vlaams-Brabant

Sommige huishoudelijke taken kan ik niet meer aan. Indien ik in mijn woning blijf wonen, dan heb ik hulp nodig. Waar ik terecht?

Gezinszorg
Voor wie tijdelijk of definitief niet (meer) in staat is zelf een aantal gezinstaken uit te voeren
Prijs afhankelijk van het inkomen
Organisatie: Welzijnskoepel West Brabant ism Gemeente

Uvalabor
Huishoudelijke hulp, strijkdienst, boodschappendienst
Betalen met dienstenchecks aan 9 euro/stuk of minder afhankelijk van inkomen
Organisatie: Dienstencentrum Uvalabor

Poetsdienst
Voor wie nog wel in staat is licht huishoudelijk werk te doen maar het onderhoud van zijn woning niet meer aankan
Prijs afhankelijk van inkomen, zorgbehoevendheid en gezinssamenstelling
Organisatie: Gemeente

Hoewel ik graag kook, valt het me zwaar iedere dag voor mezelf een warme maaltijd klaar te maken. Ik zou graag een paar dagen per week een warme maaltijd laten bezorgen. Waar kan ik een bestelling plaatsen?

Warme maaltijden
Warme maaltijden klaargemaakt in de keuken van het woonzorgcentrum, en aan huis bezorgd
De prijs van de maaltijd wordt berekend volgens het gezinsinkomen en bedraagt 6, 8 of 9,50 euro
Organisatie: Gemeente

Ik blijf graag zelfstandig wonen, maar mis het sociaal contact. Waar kan ik andere senioren ontmoeten?

Dagverzorgingscentrum
Dagopvang voor 65-plussers die nog zelfstandig wonen, maar nood hebben aan sociale contacten
Prijs afhankelijk van inkomen
Organisatie: Gemeente.

’t Trefpunt Sohie
Iedere maandagnamiddag kan je met andere senioren samenkomen voor een babbel, een partijtje kaarten of een gezelschapspel in de cafetaria van het gemeenschapscentrum Felix Sohie.
Kostprijs: gratis
Organisatie: Seniorenraad

Ik kan me nog moeilijk verplaatsen. Graag zou ik nu en dan willen beroep doen op een vervoerdienst. Wat zijn de mogelijkheden?

Minder mobielen Centrale
Ouderen en andere mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op deze vervoersdienst met vrijwilligers die hun eigen wagen gebruiken om mensen te vervoeren voor een doktersbezoek, een bezoek aan familie of vrienden, een namiddagje kaarten
Organisatie: Gemeente.

Ik kan nog nu en dan naar de winkel gaan, maar de zware dingen kan ik niet dragen. Kan iemand mij helpen?

Thuisbezorging
Hoe kan je ervoor zorgen dat je boodschappen aan huis worden bezorgd? Een aantal supermarkten bieden thuisbezorging aan.
Kostprijs: varieert
Organisatie: Privesector.

Onderwerpen

Uit ons foto archief

  • IMG_1819 (Edited)
  • IMG_1818
  • IMG_1819
  • IMG_1817