Broeken

Een broek is een kledingstuk dat door veel mannen en vrouwen, overal ter wereld, gemakkelijk gedragen wordt. Het bijzondere aan dit kledingstuk is dat het bestaat in ontelbare varianten, modellen, kleuren en praktische toepassingen.

Voor iedere taak is er een aangepaste broek. Schilders, elektriekers, beenhouwers, bakkers, bandwerkers, dokters, vloerders, verpleegsters, sporters enz… ze dragen allemaal een typische broek voor hun beroep.

En wat te denken van de broekenmode. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel ergens zo een broek. Kleuren, modellen en stoffen zijn er in verwerkt op de meest fantasierijke manieren. 

Wat ik echter nog niet heb gezien is een broek met een lange en een korte pijp. Het kan ontwerpers misschien op ideeën brengen.

Onze vriend Kobe kreeg in zijn heel jonge jaren steevast een korte broek aangepast waarin hij kon ravotten en voetballen zonder het risico te lopen op scheuren of gaten. Tijdens de wintermaanden werden de kousen iets langer, maar de broekspijpen bleven even kort. 

Het is maar ter gelegenheid van zijn plechtige communie dat hij met zijn mooi kostuum zijn eerste lange broek kreeg. Een korte broek voor de zomer en een lange voor de winterse zondagen. Maar ondanks de winterkou bleef de korte broek zijn favoriete kledingstuk.

Maar de dag van zijn communie liep hij al de eerste averij op. Tijdens de hoogmis kwamen de communicantjes mooi uitgedost naar voren en droegen de meeste jongens heel fier hun eerste lange broek. Helaas zou onze vriend in de tijdspanne tussen de mis en het feestmaal er met zijn broertjes op uit trekken om even te gaan voetballen en dat bleek niet zonder risico. Zich van geen kwaad bewust sjotte Kobe er ferm op los en bij een duel met zijn grotere broer viel hij met zijn knie op de grond en scheurde zijn splinternieuw kledingstuk. De flinke scheur was niet meer te verdoezelen en met een klein hartje toonde hij aan zijn moeder de opgelopen schade. Die was natuurlijk niet goedgezind en Kobe moest dan maar naar het ‘lof’ in zijn korte broek. 

Enkele jaren later zou onze vriend met zijn mama naar de stad trekken om zijn eerste ‘jeans’ te kopen. De mode in die dagen was wel nogal vreemd. Het kruis van de broek moest ergens tussen de knieën hangen en de onderbroek werd voor de helft niet bedekt. Ook werden er een aantal gaten en scheuren in aangebracht en dat vooral bij de duurdere merken. Een beetje een raar zicht maar de jongeren vonden dat mooi. In de winkel mocht Kobe enkele broeken proberen en tot grote verbazing van zijn mama en de verkoopster probeerde hij steeds veel te brede, laaghangende broeken. Verwoede pogingen om hem een mooi zittende jeans te verkopen waren tevergeefs want Kobe greep steeds naar te brede, laaghangende en van scheuren en gaten voorziene broeken. Ten einde raad zei de verkoopster  ‘mevrouw, indien de broek past kan je ze wel terugbrengen’.

[Een bijdrage van Stefaan De Rudder]