Snelbouw

Ik val in herhaling als ik stel dat onze vriend Kobe van alle markten thuis is. We kunnen er echter niet naast kijken dat hij tal van beroepsactiviteiten op zijn palmares heeft staan.

Zo is er ook een periode geweest dat hij bij de dienst ‘Chauffeurs’ het goede weer maakte. 

Op een dag kreeg hij de opdracht om met een Amerikaanse hoge piet op pad te gaan en hem, bij wijze van introductie, een rondleiding te geven in onze hoofdstad.

Met een mooie wagen reden zij langs tal van Brusselse bezienswaardigheden. Tijdens de rit werkte vooral het ‘hautain’ gedrag van de yankee op Kobes’ zenuwen. Op een bepaald moment reden zij langs de St Michielskathedraal en op de vraag hoelang men hieraan had gebouwd antwoordde Kobe ‘toch wel verschillende jaren’. De Amerikaan replikeerde met een denigrerende opmerking ‘ho, bij ons is dat op enkele maanden gefikst’. 

Zo ging het ook langs de Grote Markt waar de gast van onze vriend zei dat het slechts een jaar duurde om bij hun zoiets uit de grond te stampen. 

Op het Schumannplein, bij het aanschouwen van het Berlaymont gebouw had hij het over twee maanden bouwtijd en voor de ‘Cinquantenaire’ waren zelfs een paar weken voldoende om het hele bouwwerk te fiksen.

Toen vond Kobe het welletjes. Langs de Wetstraat ging het richting Justitiepaleis en daar aangekomen vroeg de Republikein hoe lang ze aan het gerechtsgebouw hadden gewerkt. ‘Wat bedoel je?’ vroeg Kobe. ‘Wel hier links staat toch een groot gebouw in de steigers’ zei zijn passagier. ‘Ho, dat’ zei Kobe ‘eerlijk gezegd weet ik het niet, maar verleden maand stond hier nog niets’.

[Een bijdrage van Stefaan De Rudder]