China: onbekend is onbemind

Veel weten we niet over China en zijn bevolking. Onze weetjes zijn meestal afkomstig uit lang vervlogen tijden of uit roddels, zeg maar ‘fake news’.  Recentelijk worden chinezen en hun leiders afgeschilderd als afstandelijk, onbetrouwbaar, aanhangers van oneerlijke concurrentie, en militair agressief. Weerspiegelt dit de realiteit? 

Wat weten we over China?

Wat is onze parate kennis over China, zonder Wikipedia of andere bronnen te raadplegen? Waarschijnlijk niet veel. China is een enorm groot land. Als de zon opkomt in het meest westelijk deel van China dan is de zon in het meest oostelijk gedeelte van het land al 3 uur eerder opgekomen. China heeft een bevolking van 1,3 miljard mensen, dat is ruwweg 1/6 van de totale bevolking op aarde. Er zijn 3 maal minder Europeanen en 4 maal minder Amerikanen dan Chinezen. Xi Jingping is de president en Beijing (ook gekend als Peking) is de hoofdstad. Ten noorden van Beijing ligt de Chinese muur, één van de zeven wereld wonderen en zeker de moeite om te bezoeken. 

Alhoewel er in China verschillende dialecten en talen gesproken worden, is de standaardtaal het Mandarijns. Hun kennis van het Engels is zeer beperkt, andere wereldtalen zoals Spaans of Frans zal je er niet horen. Ze hebben nu wel degelijke vertaalapparaten. 

In Beijing wonen ca 33 miljoen mensen, dat is nagenoeg 3 maal meer dan dat er Belgen zijn. In Vlaanderen leven 6-7 miljoen mensen. Maar hoeveel Chinese steden van 10 miljoen inwoners of meer kunnen we opnoemen?  Beijing, Shanghai, Hongkong, Guangzhou (ook gekend als Kanton) en Wuhan kennen we nu van de SARS-cov2 uitbraak. Daar houdt het waarschijnlijk op voor de meesten onder ons, alhoewel er zeker nog tientallen steden zijn met meer dan 10 miljoen inwoners. Vandaar: China is ons “Onbekend”.

Wat denken we te weten over de Chinezen?

Omdat we zo goed als niks over China en zijn bevolking weten, moeten we afgaan over hetgeen we DENKEN te weten, over hetgeen we gehoord hebben. Chinezen zijn arm en hebben honger. Ik herinner mij nog de tijd van mijn humaniora, toen we elk jaar op school als middagmaal een bord met rijst kregen, om ons in te leven hoe moeilijk de Chinezen het hadden, die door de hongersnood moesten overleven met één bord met rijst per dag. De beelden die we zagen van Chinezen, mannen en vrouwen, die met rieten manden een heuvel gingen afgraven om een straat of dam aan te leggen. Chinezen zijn klein van gestalte. De Chinezen worden onderdrukt, China is een politiestaat, mensen worden overal gevolgd, men is er niet veilig. Chinezen zijn onbetrouwbaar, ze zijn oorlogszuchtig (kijk maar naar de militaire manoevers die ze rond Taiwan uitvoeren). De mensenrechten worden er geschonden. Media en internet gebruik worden sterk gecontroleerd door de overheid, enzovoort. Leiders die in opspraak komen verdwijnen van het toneel of vallen ongelukkig door een raam vanuit de bovenste verdieping te pletter. Eigenlijk hebben we een uiterst negatief beeld over China, zijn leiders en zijn bevolking.  

De Factcheck.

Ik ben tussen 2017 en december 2019 meermaals op congressen geweest in China en ben aangesteld als geassocieerde professor aan twee universiteiten. Dit betekent dat ik in totaal ongeveer 5 maanden in verschillende grootsteden in China verbleven heb, zonder twijfel als een geprivilegieerde gast. Het is mij duidelijk dat onze algemene perceptie over China en zijn bevolking grotendeels totaal verkeerd is. Ten opzichte van de Chinezen in grootsteden zijn wij Europeanen een onderontwikkeld volk. 

Door de straten rijden BMW’s, Mercedes, Audi’s, Volvo’s, Tesla’s en andere grote Chinese wagens veelvuldig. Heel veel wagens (tot over de 50% in Gangzhou bvb) zijn elektrisch aangedreven. Ik heb hier in Dalian op zaterdagnamiddag twee busjes zien rondrijden zonder chauffeur. In Wuhan zijn er nu al taxi’s zonder chauffeur. Er zijn per dag meerdere comfortabele treinen (TGV’s) tussen groot steden, en die treinen zijn bovendien stipt op tijd. De grote steden worden elk uur van de dag met elkaar verbonden door vluchten, en die vliegtuigen zitten goed vol. Voor € 50 of zo kan je een vlucht boeken.  

In de steden zijn er veel woontorens (van 30 of meer verdiepingen) en andere hoogbouw, maar het voelt toch aangenaam aan. De straten zijn omgeven door een bomenrij, dan een breed voetweg, dan een zone met beplantingen en pas dan de hoogbouw.  

Google of Google-applicaties kan je hier niet gebruiken, iedereen gebruikt hier een smartphone en WeChat. Alle betalingen gebeuren via WeChat, cash geld wordt niet meer gebruikt (tenzij door mij). Een taxi bestellen (Uber), een vlucht boeken, eten bestellen in restaurant en laten brengen door een gemotoriseerde ‘Deliveroo’, alles gebeurt met de WeChat applicatie. In een restaurant legt ge uw portefeuille op tafel naast uw smartphone, ge gaat naar de WC, als ge terugkomt liggen die er nog. Geen Chinees die het in zijn hoofd haalt om er zelfs naar te wijzen. Een horentje softijs of lokale drank: $ 0,25; Cola: € 0,4; en een goed gevuld bord als middagmaal of diner: tussen € 2,5; en € 5 een beurt bij de kapper: € 5. 

Ik loop hier vrij rond, sta waar ik wil, kijk naar wat ik wil, neem een foto van wat ik wil. Men is hier veilig, de mensen zijn behulpzaam en het is goedkoop. Laat ons aub onze vooroordelen over boord gooien en leren van wat de Chinezen ons te bieden hebben. 

[Een bijdrage van Serge Muyldermans]