Stembusgang voor de bewoners van het OCMW zorgcentrum Den Dumberg

Epiloog bij het artikel ‘Gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober 2024’.

Uit het artikel: Om ook de ouderen in het WZC Hof ten Doenberghe een kans te geven om zelf de stem te kunnen uitbrengen en dit zonder beroep te moeten doen op derden, vroeg de seniorenraad om in het WZC een stembureau te openen. De directie verstond deze verzuchting en speelde de vraag door naar de gemeente. “Een onderbouwd  ‘neen’ ”was onlangs het antwoord op deze toch wel legitieme vraag.

Dit wil echter niet zeggen dat de bewoners van het WZC die niet tot aan het stembureau geraken, bij verkiezingen hun stem niet zullen kunnen uitbrengen. Van de directie van de site kreeg ik hieromtrent meer  informatie. 

Elke bewoner van het Hof Ten Doenberghe en de assistentiewoningen zullen via een persoonlijk schrijven en via het krantje van de site geïnformeerd worden over de mogelijkheid om zich voor vervoer naar het stemlokaal in te schrijven.

De inschrijving gebeurt  via de administratie. Dan wordt met de betrokken bewoners contact genomen om een definitief tijdstip af te spreken. Afhankelijk van het aantal bewoners dat zich inschrijft zullen de geïnteresseerden ofwel met een wagen (zoals in het verleden al wel het geval was) ofwel met het busje van het dagcentrum naar het stemlokaal gebracht worden. Dank aan de directie en andere betrokkenen om onze ouderen die op de site wonen de kans te geven hun stem uit te brengen.

Blijft natuurlijk de vraag hoe minder mobiele mensen  (zonder onderscheid naar leeftijd) die moeilijk in het stemlokaal geraken, geholpen kunnen worden om hun stem toch uit te brengen. Natuurlijk kan er altijd een volmacht gegeven worden. Toch  zou men  er in  deze digitale tijden vanuit kunnen gaan dat er andere mogelijkheden zijn opdat iedereen zijn stemrecht ( stemplicht ), zonder al te veel moeite, zou kunnen uitoefenen.
Wellicht zal dit andere uitdagingen met zich meebrengen maar we zouden een stapje verder zetten op de weg naar inclusie, ook bij het stemmen.

[Een bijdrage van Mieke Maerten]