Naar een hertekening van de ouderenzorg?

Niemand wordt graag geconfronteerd met de problematiek van de laatste levensfase, en actieve, gezonde senioren al helemaal niet, want zij willen vooral hun tijd zo bewust mogelijk beleven zonder zich zorgen hoeven te maken over wat later komt. En toch zouden we allemaal best eens stilstaan bij “wat later komt”. Blijven we best zolang mogelijk zelfstandig wonen? Dat is alvast de wens van een groot aantal senioren. Maar wat als er iets misgaat met de partner, en die heeft intensieve zorgen nodig die thuis niet kunnen? En wat als men alleen komt te staan en het thuiswonen niet meer aankan. Dan blijft de verhuis naar een rusthuis vermoedelijk de enig mogelijke optie.

De corona crisis en de maatregelen die in het voorjaar van 2020 werden genomen hebben sporen nagelaten bij de ouderen in Vlaanderen. Vooral het drama dat zich herhaaldelijk heeft afgespeeld in woonzorgcentra waarbij patienten hun dierbaren niet meer konden zien vanwege het infectiegevaar heeft er diep ingehakt bij senioren. Niemand wil dat deze situatie zich nog herhaalt, en niemand wil zijn laatste dagen of uren in eenzaamheid doorbrengen. Maar wat dient er te gebeuren?

De Vlaamse ouderraad neemt alleszins een initiatief om de problematiek van ouderenzorg bespreekbaar te maken. Volgens de raad moet de ouderenzorg volledig hertekend worden, en moet men vooral luisteren naar de senioren zelf. “De ouderenzorg sluit de dag van vandaag onvoldoende aan bij hoe zestigplussers hun levensverhaal voor ogen hebben.” Dat moet anders volgens de Vlaamse Ouderenraad: “De ouderenzorg moet hertekend worden. En dat moet gebeuren, samen met de mensen waar het om gaat.””Ouderen willen zelf hun stem laten horen”, stelt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad. “Ze voelen zich op dit moment niet gehoord en hebben het gevoel dat er boven hun hoofd beslissingen genomen worden over hun eigen toekomst. Ze willen hun identiteit en ‘eigen ik’ behouden, ook wanneer er zorgnoden opduiken. Wij geven hen daarom een megafoon. Dit is hún campagne”, klinkt het.

Iedere senior in Vlaanderen kan zijn mening laten horen via de campagne “Bepaal je eigen verhaal” die door de Vlaamse Ouderenraad wordt opgestart. De website is het centrale platform van de campagne. Ouderen zowel als huidige en toekomstige generatie van de ouderenzorg kunnen er een vragenlijst invullen om hun eigen verwachtingen mee te geven. “Hoe staan zij bijvoorbeeld tegenover hulp vragen aan hun kinderen, of aan hun buren? Wat denken ze van zorgrobots en andere zorgtechnologie in hun leven? En er wordt veel gesproken over cohousen met generatiegenoten, maar hoe kijken zij daar zelf naar?” De campagnewebsite bevat bovendien een ideeënmuur waar ouderen zelf heel concrete voorstellen kunnen doen die de verandering in gang kunnen zetten.

Iedereen kan meedoen: digitaal én live, alleen of in groep. De Vlaamse Ouderenraad lanceert vandaag www.bepaaljeverhaal.be. Bepaal je eigen verhaal. Doe mee aan het debat over de toekomst van de ouderenzorg.

Reageren op dit artikel kan natuurlijk ook. Gebruik het formulier hieronder om je reactie te plaatsen.

[Een bijdrage van Marijke De Rudder/Eddy Olislaeger]