Waar naartoe in post-covid tijden? Vrijwilligerswerk?

Als gezonde en mobiele senior moesten we ons de eerste weken van 2023  zeker niet vervelen. Er waren niet alleen de nieuwjaarsrecepties maar er was ook een uitgebreide keuze aan activiteiten in Hoeilaart en directe omgeving.

Jean Paul Van Bendegem kwam over humor spreken in het GC de Bosuil terwijl In het GC Felix Sohie Ivan de Vadder in het kader van de boekpresentatie ‘Wanhoop in de Wetstraat’ ons een blik gunde  in het verleden en heden van de Wetstraat. Op Valentijn konden we de film ‘Rebels ‘ bekijken. In deze  film van Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker komen acht senioren aan het woord. Zij vragen  als 75+ burger om gehoord te worden en zetten zich elk op een eigen manier af tegen de betuttelende houding van de maatschappij wanneer het over senioren gaat. De  voorstelling werd gevolgd door vraagstelling en opmerkingen uit het publiek.  Het WZC  Den Dumberg zorgde trouwens voor vervoer voor de geïnteresseerde bewoners van het rusthuis en de assistentiewoningen. Maar de activiteit viel wel samen met een accordeon namiddag in het woonzorgcentrum zelf en bewoners moesten dus een keuze maken.

Wie van muziek houdt kon vorige week ook  een jazzconcert met topmuzikanten bijwonen. Er was verder nog een kunsttentoonstelling en tijdens infosessies vernamen kattenliefhebbers hoe hun  kat een gezond en gelukkig leven te geven.  In de plaatselijke bibliotheek was er naar jaarlijkse gewoonte ‘Toast Literair’ op zondag. Het  is slechts een greep uit de voorbije activiteiten en dan heb ik het nog niet eens gehad over de sportmogelijkheden voor senioren die graag in groep sporten. /https://seniorenhoeilaart.be/sporten  . Ook had het niet over het senioren trefpunt dat op maandagnamiddag doorgaat in de cafetaria van het GC Felix Sohie. https://seniorenhoeilaart.be/aanbod/.

De aandachtige lezer zal opgemerkt hebben dat ik zoveel mogelijk vermeden heb de organiserende verenigingen bij naam te noemen en dat ik ook even naar de naburige gemeente keek.  Dàt is een bewuste keuze.  Want als ik een opsomming zou maken op basis van de organiserende verenigingen dan zou de aandacht voor het rijke overzicht aan activiteiten al snel verloren gaan. Verder is het ook soms goed eens buiten de gemeentelijke grenzen te kijken om zo te vermijden jezelf in een hokje op te sluiten.

Blijft natuurlijk wel een belangrijk punt dat ik het hier heb over activiteiten die bereikbaar zijn voor mobiele senioren. Want alhoewel het WZC Den Dumberg soms voor vervoer van haar bewoners zorgt toch zijn er een heel aantal minder mobiele senioren die min of meer in hun huis gevangen zitten en voor wie deelname aan een activiteit een welkome afwisseling zou kunnen zijn.  Een vraag die misschien onderzocht kan worden?
Maar nu neem ik jullie terug naar de georganiseerde activiteiten. Deze zouden niet mogelijk zijn zonder de inzet van de talrijke vrijwilligers. Zelfs het lezen van deze blog is enkel mogelijk via de vrijwillige inzet van senioren die hun weg kennen in de digitale wereld en er elke maand opnieuw voor zorgen dat de nieuwsbrief in jullie digitale mailbox valt.

Vrijwilligers blijven nodig en hier kunnen wij, senioren, met onze inzet en ervaring zeker een verschil maken. Zo blijven we zelf verbonden met de gemeenschap/samenleving en kunnen we op een actieve en positieve manier de negatieve beeldvorming over senioren bijstellen.

Wat het vrijwilligerswerk betreft is er, zo  denk ik toch,  voor elk wat wils. Helpen met de restaurantdag of op maandag voor het Trefpunt Sohie. Als brugfiguur een kind of kinderen begeleiden  https://www.hoeilaart.be/rode-kruis-zoekt-vrijwilligers, een helpende hand geven in de bibliotheek of in het WZC Den Dumberg  ( cafetaria, creatieve activiteiten enz…). Het zijn slechts enkele mogelijkheden. Voor meer informatie kan je op de volgende  link klikken https://www.hoeilaart.be/vrijwilligersloket. Natuurlijk kan je ook buiten de gemeente kijken naar een vrijwilligersactiviteit die aansluit bij je interesse en je expertise. Het leven dat nog voor ons ligt is immers korter dan de weg die we al afgelegd hebben.  Wat we als vrijwilligerswerk doen, doen we dus best met volle overtuiging en met met plezier. Onze inzet als vrijwilliger kan dus ook buiten de gemeentelijke grenzen liggen .Week van de Vrijwilliger 2023: van 25 februari tot en met 5 maart – Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Ooit zegde een rector in haar toespraak tot haar studenten: “ de wereld heeft je nodig, op u komt het aan”. Dat is niet anders voor ons senioren. Zo denk ik toch. 

[Een bijdrage van Mieke Maerten]