Gezond brein

Sinds een paar weken is de opa van onze vriend Kobe niet meer uit mijn gedachten weg te branden. De man had dan ook een rijke fantasie wat zal blijken uit het volgende verhaal dat hij wel vaker aan de toog vertelde om zijn drinkebroers te overtuigen er nog eentje te drinken.

Hij vertelde namelijk dat hij het bewijs had dat alcohol goed is voor ons brein. Hoe dat kwam ? Gewoon de logica zelve en een beetje fantasie.

‘Bedenk’ zo begon hij zijn betoog ‘dat ons brein één grote kudde hersenen is met niet alleen maar gezonde cellen maar ook zieke en zwakke en die ervoor zorgen dat ons brein niet optimaal presteert’. ‘Wel’ ging opa verder ‘vergeet even onze hersenpan en denk aan een grote kudde bizons die over de prairie stormen. Ook in die kudde zitten niet alleen gezonde dieren, maar ook zwakke en zieke, minder sterke, die het vaak moeilijk hebben om het ritme van de leiders te volgen en die zich meestal achteraan bevinden. Zij zorgen vaak voor oponthoud en vertraging. Maar die grote massa dieren worden vaak opgejaagd door tijgers, hyena’s of luipaarden die op zoek zijn naar een gemakkelijke prooi. En welke dieren vallen dan het vaakst onder de klauwen van de jagers?’ vroeg opa. ‘Juist, de zieke, de zwakke, kortom de minst sterke. Maar nog belangrijker is te weten welke dieren overblijven. En dat, beste vrienden, zijn de sterke, de gezonde. Dat betekent dat de kudde verlost is van de zwakken en dat alleen de beteren overblijven. Dat kan alleen maar goed zijn voor het optimaal functioneren van de groep.  De wet van de sterkste geldt vooral in de natuur, nietwaar beste kameraden’ filosofeerde Kobes grootvader nog.

‘Keren we nu terug naar onze hersenen. Een grote kudde cellen met achteraan en aan de buitenkant de zwakke en zieke hersenen. Het is ondertussen bewezen dat alcohol ook onze hersenen aanvalt, net zoals de wilde dieren de kudde bizons teistert.  Maar welke cellen zullen als eerste onder invloed van sterke drank worden afgebroken. Inderdaad, de zwakke en de zieke. En wat is dan nog belangrijker om te weten. Juist! Dat de beste cellen overblijven en dat ons verstand verlost is van de zwakke en de zieke. Ook hier geldt de wet van de sterkste. Ons brein kan na een nachtje flink doorzakken en na het zich ontdaan te hebben van de overtollige hersenen opnieuw optimaal functioneren’.

[Een bijdrage van Stefaan De Rudder]