Je bent nooit te oud voor zonnepanelen

“Zonnepanelen zijn voor de meeste ouderen niet rendabel omdat het benodigde kapitaal op korte termijn niet terugverdiend wordt.” Die redenering stond in de vorige editie van deze seniorennieuwsbrief. Ik werd al op mijn 50e voor het eerst aangesproken als “senior”. Ik ben vandaag 69 en vind “op mijn oude dag” dat het beslist niét te laat is om zonnepanelen op mijn dak te nemen. Als je het kunt betalen is het meestal een heel verstandige beslissing.

Zonnepanelen die vandaag worden geplaatst gaan al gauw twintig jaar mee, vermoedelijk is hun levensduur langer dan de tijd die ik nog leef. Maar, zonnepanelen verdien je -zeker bij stijgende tarieven- al binnen een jaar of zeven helemaal terug!

•    WZC Keyhof (gemeente Huldenberg) heeft goedkope stroom dankzij 267 zonnepanelen van Druifkracht

Boekhouders kijken alleen naar het financiële rendement. Maar de belangrijkste reden om te voorzien in je eigen stroomvoorziening is natuurlijk het klimatologische rendement voor ons allemaal. Ons nageslacht moet ook nog kunnen leven…

Klimaatwinst

Bij Druifkracht, de burgerenergiecoöperatie waarvan ik medeoprichter en bestuurder ben hebben we het jaar 2021 afgesloten met 15.000 euro winst: een rendement van 4,6%. Niet gek voor een beginnende sociale onderneming waar trouwens -zoals we dat zelf zeggen- klimaatwinst belangrijker is dan geldzucht. Op dit moment zijn er 320 burgers coöperant. Door een aandeel te kopen van 250 euro ben je mede-eigenaar van bijvoorbeeld de zonnepanelen die Druifkracht gaat leggen op het Hoeilaartse woonzorgcentrum Den Dumberg. Daar de goedkope stroom, voor de investeerders een return on investment (plus een forse taxshelterkorting) en voor onze kinderen en kleinkinderen een bijdrage aan een klimaatneutrale Druivenstreek.

Druifkracht logo (foto credits: Druifkracht)
Druifkracht logo (foto credits: Druifkracht)

Neem je zonnepanelen, dan stijgt de waarde van je huis bij verkoop. Koop je ze vlak voor je dood gaat, dan zullen je erfgenamen er blij mee zijn. Ik kan mijn mede-Doenders – en ook de krasse knarren die al een dagje ouder zijn – van harte aanraden om zo’n klimaatinvestering te overwegen, op de bank levert je spaargeld minder op!

En voor wie de uitgave van een paar duizend euro te veel is, kan proberen een goedkope lening te krijgen, bijvoorbeeld bij NewB, de coöperatieve bank waar ik ook vrijwilligerswerk voor doe. Die belegt niet in de fossiele industrie in wapens en in apartheid maar wel in duurzame ontwikkeling! En wie in een huurhuis woont kan dus zonnepanelen nemen op andermans dak: door coöperant worden van een burgerenergiecoöperatie als Druifkracht. Dat is pas #burgerenergie!

[Een bijdrage van Rein van Gisteren]