De saga van de mondkapjes

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest om de mondkapjes. Bij het begin van de corona crisis zeiden politici en virologen dat mondmaskers overbodig waren, en dat ze zelfs een vals gevoel van veiligheid gaven. Ondertussen is de bocht ingezet en verdedigen virologen en politici het standpunt dat mondmaskers nuttig kunnen zijn indien de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden aangehouden. Er is meer zelfs. Binnenkort worden mondkapjes verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt en voor wie in een bedrijf werkt waar men moeilijk de aangewezen afstand kan bewaren.

Bijgevolg is nu iedereen op zoek naar mondmaskers. Er ontstaan initiatieven van burgers die andere burgers willen helpen. En ook de gemeente steekt een handje toe. Ook in Hoeilaart is dat zo. Voor alle informatie hierover surf je best naar https://www.hoeilaart.be/nieuws/hoeilanders-helpen-elkaar-aan-een-mondmasker

Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat niet alle mondmaskers dezelfde bescherming bieden. Daarom zetten we hier nog eens alles op een rijtje met informatie verkregen van NBN, het Instituut voor Normalisatie.

Het is belangrijk om het duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten maskers:

  1.  Artisanale maskers worden niet in serieproductie gemaakt.
  2. Communitymaskers worden gemaakt in serieproductie, uit materialen die hun specifieke functie bewezen hebben door wetenschappelijke testen.
  3. Medische mondmaskers (of chirurgisch mondmasker). Deze moeten voldoen aan alle vereisten vastgelegd in de Verordening (EU) 2017/745 / Richtlijn 93/42/EEG betreffende medische hulpmiddelen. Deze maskers beschermen de patiënt tegen secreten van de gezondheidswerkers.
  4. De PBM FFP2 en FFP3 mondmaskers zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Deze moeten voldoen aan alle vereisten vastgelegd in de Verordening (EU) 2016/425 betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze maskers beschermen de drager tegen partikels/ deeltjes.

Het staat aan iedereen vrij om een van de opgesomde maskers te gebruiken, of een combinatie van mondkapjes te gebruiken afhangende van het risico op besmetting. Maar het is belangrijk steeds voor ogen te houden dat sommige maskers meer bescherming bieden dan andere.