De Blauwe Vinken

Op een zwoele avond aan de toog in den Barnum, een kleine 15 jaar geleden:
“Zouden we niet meedoen met de Higlandgames in het park tijdens de meifeesten?”
Allemaal vrienden onder elkaar, de meesten net gestopt als leider bij de Chiro of de scouts, zochten een bezigheid om de zondagen op te vullen.
“En welke naam zouden we ons geven?” riep er iemand. Plot riep er iemand dat hij vroeger een kamp had met zijn vrienden van de straat en deze hadden hun club de Blauwe Vinken genoemd. Na menige pintjes vonden we dit best een grappige naam en zo zijn de Blauwe Vinken geboren.
Ook gaven we ons allemaal een bijnaam die met vogels heeft te maken. Zo zijn er oa. De Jodelende Jojo vogel, Waterkieken, Poepeloerezatte pimpelmees, Plant Fazant,…..

Na onze eerst Highlandgames waren we zo verliefd op het spel en alles wat errond hing.
“Waarom doen we niet mee met andere Higlandgames in Vlaanderen?” En zo geschiedde. Van Damme tot Bilzen, van Mechelen tot Sint-Niklaas,… overal ten landde kleurde de Higlandgames blauw en groen (onze kilten hebben een groene kleur) en werden er vele bekers gewonnen. Het meest fier zijn we op de eerste plaats touwtrekken in Mechelen. Het geschreeuw van de supporters en onze blijdschap zinderen nog altijd na.

Door de jaren heen werden we groter en groter. Sommigen vrijgezellen vonden hun grote liefde en deze werden dikwijls bezegeld met een zoon en/of dochter. Omdat we dikwijls weg waren en we de vrouwen tevreden wouden stellen organiseren we elk jaar een uitstap naar een dierenpark of pretpark. En zo creëerden we een vriendengroep voor het leven.

De Highlandgames zijn ondertussen gedaan voor ons, daar voor velen de rug en zo niet meer meewillen. Maar dat betekent niet dat we stil zitten. Het hele jaar door houden wij activiteiten zoals een eetfestijn, uitstapjes, op weekend gaan, samen gaat eten of iets drinken, een verkeerd Kerstfeestje,…. Ook doen we mee aan het Hele Dorp, tappen op de meifeesten, nerorock of 11-11-11,….en doen we mee aan de lichtstoet samen met onze vrienden van Ekseeko.

Ons eetfestijn is ook ten voordele van Ekseeko, een vereniging voor jongeren en mensen met of zonder een beperking. Het zijn bijna allemaal jongeren die gehuisvest zijn in Ganspoel, de Kerselaere,….. Zij organiseren ook vele activiteiten waar sommigen van de Blauwe Vinken ook aan mee helpen. De laatste activiteit van het jaar is altijd een bbq aan de vijver van Jeanine en deze wordt verzorgd door ons voor hun.
In het begin van het jaar zijn we verkozen als leukste vereniging van Hoeilaart en daar zijn we fier op. We zijn een hechte vriendengroep en dit van jong tot oud.

Volgende jaar bestaan wij 15 jaar en dit gaan we vieren. We gaan met zijn allen op weekend. Met 60 man, vrouw of kind gaan we samen een weekendje feesten zoals alleen de Blauwe Vinken kunnen.
Zoals een dochtertje van één van onze leden altijd zegt: “ik heb familie bij papa, ik heb familie bij mama en mijn andere familie zijn de Blauwe Vinken.

[Een bijdrage van Peter Terlaeken]