Je technische vaardigheden bijwerken, dat kan!

De Bib blijft zich inzetten om de digitale vaardigheden van de 55-plussers op te krikken. Senioren zijn een specifieke doelgroep omdat velen onder hen nooit de digitale omslag hebben meegemaakt. Wanneer je de laatste twintig jaar niet op een kantoor werkte of in een andere omgeving waar de computer belangrijk was, dan heb je nooit op een systematische en georganiseerde manier digitale vaardigheden kunnen verwerven. Daar proberen een aantal initiatieven specifiek gericht op 55-plussers verandering in te brengen.

In het hele digitale gebeuren zijn er twee gebieden waar het tekort aan technische kennis scherp wordt aangevoeld. Bovendien dreigen mensen die niet mee zijn volledig geïsoleerd te geraken.

Online bankieren

Het eerste vakgebied is online bankieren. We voelen allen aan dat we steeds maar gepusht worden om onze gewoonten op het vlak van betalingen en overschrijvingen te veranderen. Hier kunnen we niet genoeg de nadruk leggen op het belang van alsnog op de boot te springen. De banken zullen naar de toekomst steeds meer digitaliseren. We durven voorspellen dat in de niet zo verre toekomst de klanten van de bank extra zullen moeten betalen voor elke manuele verrichting.

Online bankieren. Met de pc of de smartphone? En hoe eraan beginnen? Een info-avond in samenwerking met SamenVoor op dinsdag 17 december 2019. Deze avond is bedoeld voor beginners, voor mensen die pas een computer of smartphone hebben aangekocht, of dit overwegen, en eraan denken om te starten met online bankieren. Er zal ruimte zijn om vragen te stellen. Meer informatie over deze avond.

De smartphone

Een tweede vakgebied waarin de ontwikkelingen zich razendsnel verderzetten is de smartphone. Zo’n toestel dient al lang niet meer gewoon maar om te bellen. Het is ook een foto- en videocamera, het streamt muziek naar je hifi, en het zoekt voor je uit hoe je van punt A naar punt B geraakt. De uitgebreide mogelijkheden van de smartphone maken hem ook onmisbaar.

Smart Café: Google Foto’s op maandag 20 januari 2020 in de leeszaal van de bibliotheek. Tijdens deze sessie leer je foto’s beheren en bewerken met behulp van Google Foto’s. Een ervaren begeleider van Archeduc geeft uitleg en laat je oefenen. Meer informatie over deze avond.

[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]