De Hoeilanders blikken terug op hun recent verleden

Felix, de Musical is natuurlijk de gedroomde gelegenheid voor de Heemkundige Kring om een tentoonstelling op te zetten rond Felix Sohie en het ontstaan van de druiventeelt onder glas.

Deze tentoonstelling komt niets te vroeg. Samen met de laatste serres zijn bijna alle sporen van het Glazen Dorp uitgewist. Heel wat kinderen hebben helemaal geen weet van deze belangrijke periode in ons collectief verleden. En ook voor de meeste inwijkelingen is het een openbaring. Misschien kunnen zij, dankzij de tentoonstelling, een en ander beter plaatsen, en krijgen ze een betere kijk op Hoeilaart. Dit is op zich al een grote verdienste.

Ik heb de tentoonstelling bezocht op een zondagnamiddag en heb er werkelijk van genoten. Vooral het rijke aanbod aan authentieke foto’s trekt me aan. Dankzij de foto van de inhuldiging van het Sohie-monument in 1958 heb ik dit moment, dat ver weg zat in mijn geheugen, kunnen herbeleven: de toespraak van Burgemeester Vandervaeren, het lied dat we toen zongen, Meester Godsdeel, mijn klasgenoten, het kwam me allemaal opnieuw voor de geest.

Men staat er niet altijd bij stil, maar een tentoonstelling zoals deze brengt iets teweeg bij de mensen. Naar aanleiding van een foto, een document of een object kan je een moment uit het verleden opnieuw beleven. En het draait niet enkel rond nostalgie. Deze periode in ons recent verleden wordt hier veelzijdig geschetst. Dankzij heel wat origineel bronmateriaal wordt ook het economisch gebeuren heel tastbaar. Wat mij betreft is deze tentoonstelling alleszins een succes. En het dient gezegd dat ook het decor van het Gemeentehuis bijdraagt tot een authentieke beleving.

Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 2 december. Meer informatie over de tentoonstelling.

[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]