Omarm de technologie

Heb je ooit al gedroomd van een wereld waarin alles zoveel vlotter gaat?  Je roept de naam van een vriend en je krijgt die vriend meteen aan de lijn.  Je komt ten val en de hulpdiensten worden vanzelf verwittigd.  Je hebt je portefeuille thuis laten liggen, en toch kan je snel en gemakkelijk een aankoop doen.  Het lijkt wel een beetje toekomstmuziek en toch is die technologie al voorhanden. En raad eens wie er z’n voordeel mee doet? Juist, wij de 55-plussers.

Een paar dagen geleden kondigde Apple met veel bombarie de zoveelste versies van de iPhone en Apple Watch aan.  Sindsdien worden we zowel door de sociale media als door de traditionele media overspoeld door berichten die de lofzang zingen van deze Apple producten.  Ook Huawei en Samsung brengen geregeld nieuwe versies van hun hardware uit.  Het lijkt wel of we niet kunnen ontsnappen aan die permanente druk om steeds maar het allernieuwste te hebben.  Maar wat betekent deze technologie voor het dagelijkse leven van de mens, en dan vooral voor dat van de 55-plusser. Toch de moeite om even bij stil te staan.

Een recente smartphone is veel meer dan alleen maar een slimme telefoon.  Je kan er je favoriete muziek mee beluisteren of streamen, televisie kijken, foto’s maken, online bankieren, of nog een videogesprek hebben met mensen aan de andere kant van de wereld. Kortom de smartphone is stilaan uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel dat we altijd bij ons willen hebben.  Ook en vooral senioren. Digitaal vaardig zijn maakt ons wat zelfstandiger. En laat het nu net dat zijn wat senioren nodig hebben.  Tevens zorgt het ook voor meer contact met vrienden en familie.  

Sinds een paar jaar brengen giganten als Apple, Google en Samsung ook horloges uit die op termijn nog een stap verder gaan dan de smartphones.  Je hebt zo’n horloge aan je pols, en zo heb je het altijd bij je.  Alles wijst er op dat de nieuwe slimme horloge wel eens de best vriend van menige senior zou kunnen worden.  Kijk meer eens naar de reacties van senioren in dit filmpje toen de eerste versie van de Apple Watch uitkwam. Ik ben intussen al aan de derde versie toe van de Apple Watch. Graag geef ik hier een overzicht van vier functies die voor mij belangrijk zijn als senior:

Communiceren

Uiteraard kan je kan met zo’n Apple Watch telefoneren *.  Denk maar eens aan een situatie waarbij je dringend hulp nodig hebt.  Met een paar klikjes op je pols kan je dan een familielid of de hulpdiensten bereiken.  En dit kan ook via de stem.  Je zegt een naam en die persoon wordt automatisch opgebeld.

Hulpdiensten verwittigen na een harde val

De watch doet aan valdetectie.  Bij een harde val reageert het horloge automatisch.  Beweeg je niet meer, dan neemt de smartwatch vanzelf contact op met de hulpdiensten en geeft hij je GPS locatiegegevens door.  Ben je nog bij bewustzijn, dan kan je nog altijd ingrijpen en de interventie annuleren.

Je hart controlere via electrocardiogram (ecg)

Je kan met je Apple Watch heel makkelijk een electrocardiogram (ecg) maken. Een ecg is een test die de timing en sterkte vastlegt van elektrische signalen die het hart laten kloppen.  Door naar een ecg te kijken kan een arts een beter beeld krijgen van je hartritme en zien of er onregelmatigheden zijn. De ecg gegevens worden bijgehouden in de app “Gezondheid”. Je kan die dan ook tonen bij een volgend bezoek aan de huisarts.

Draadloos betalen

Je kan een bankkaart opnemen in de portefeuille (wallet) van je Apple Watch en bij de bakker of supermarkt betalen zonder je bankkaart boven te halen.  Door een druk op een knopje op het horloge wordt de bankkaart op het schermpje getoond.  Gewoon het horloge bij de betaalterminal houden volstaat dan om een betaling te doen.  Heel wat mensen vermoeden dat deze manier van betalen niet veilig is, maar dit is helemaal niet zo.  Betalen via horloge is veiliger dan betalen met een bankkaart.  

De Apple Watch heeft nog een resem interessante functies, te lang om allemaal te behandelen in dit artikel. We komen hier zeker op terug in een volgend stukje. Zo zie je maar dat de droomwereld toch al een beetje werkelijkheid wordt dankzij het slimme horloge.  Het is wel zo dat zo’n smartwatch geen evidente keuze is voor iedereen.  Eerst en vooral is er het fikse prijskaartje.  En dan zijn er nog de digitale vaardigheden die je best hebt voor je je zo’n hebbeding aanschaft.  Wil je zo’n horloge efficiënt gebruiken, dan moet je wel bereid zijn je digitale kennis wat bij te werken.  Maar je krijgt er wel heel wat voor terug, niet in het minst een grotere zelfstandigheid.

* De smartwatch is uitgerust met een eSIM of virtuele simkaart.  Je kan dus via het 4G netwerk een verbinding maken, tenminste in Nederland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Vietnam, India en ga zo maar door, maar niet in Belgie.  De Belgische operatoren houden dit bewust tegen zolang ze kunnen.  Dit zijn enkel achterhoedegevechten van de oligopolistische spelers.  Lang duurt het niet meer voor de eSIM ook in Belgie operationeel is.

[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]