Seniorenuitstap 2019 ondanks de hitte een succes

Bekijk ook de videoreportage.

Dinsdag 27 en donderdag 29 oogst 2019. De derde hittegolf in België was een feit, de seniorenuitstappen georganiseerd. Met hoed, pet en parasol vertrokken we dinsdag richting Meise, één dame (zonder GSM) bleef echter in Hoeilaart, ze koos de verkeerde vertrekplek, doch ze kon donderdag toch nog mee op uitstap want enkele Hoeilanders moesten afzeggen wegens gezondheidsproblemen, jammer!

Op beide dagen kwamen we vlot aan in de Plantentuin in Meise. In de oranjerie werden we hartelijk verwelkomd. De koffie met croissant smaakten heerlijk. Na het ontbijt werden telkens twee groepen gevormd, één voor de rustige wandelaars en één voor de echte stappers.

Dinsdag werd het steeds maar warmer (Ukkel 33,3°C), de oudsten onder ons deden rechtsomkeer omdat de hitte hen te veel werd en gingen verpozen op de terrassen van de oranjerie onder grote parasols.

De Plantentuin in Meise is een uniek domein van 92 ha met een bijzondere collectie (18.000 soorten) inheemse en uitheemse bomen en struiken en een serrecomplex van 1 ha met tropische en subtropische soorten. Eén van onze niet te missen Vlaamse (voorheen nationale) “monumenten” met een rijke geschiedenis. Meer hierover op de website van de plantentuin.

Gepassioneerde natuurgidsen hadden hun kennis en kunde graag veel langer met ons willen delen hetgeen ons programma echter niet toeliet. Een goede reden voor latere bezoeken.

De lunch werd door iedereen gesmaakt en nadien brachten de klantvriendelijke buschauffeurs Patrick en Stefaan ons naar Brussel aan de Becokaai / Havenlaan (nabij Thurn en Taxis en metro Ijzer) voor een boottocht met de Waterbus naar Vilvoorde-Steenkaai, door het nieuwe Brussel aan het water en haar snel veranderende kanaalomgeving. Tijdens deze tocht ontdekten we historisch erfgoed en nieuwe architectuur, industriële bedrijvigheid en nieuwe woon-en werkplaatsen aan het water in het hart van Brussel.

Na de ontscheping in Vilvoorde (met vertraging donderdag door technisch defect aan de Vivaldi waterbus) maakten we kennis met de Watersite. De kranigen onder ons volgden de stadsgidsen, de vermoeide deelnemers namen plaats op een gezellig terras, maakten er beter kennis met nieuwe gezichten en bekenden, en praatten bij, bij een fris drankje. Geen eenzaamheid te bespeuren!

De watersite. Tussen het Zeekanaal Brussel Schelde en de oude Zenne enerzijds en de Havenstraat en de Vlaanderenstraat anderzijds ligt een verouderde industriezone van bijna 100 ha groot. De wijken Broek en Buda hebben destijds het industriële Vilvoorde op de kaart gezet. Vandaag vormen zij de locatie van een van de meest ambitieuze en vernieuwende ontwikkelingsprojecen in Vlaanderen.

De uitdaging van een seniorenuitstap ligt in de delicate evenwichtsoefening om de verschillende leeftijdscategorieën van 60+ tot 90+ activiteiten aan te bieden die de jongste deelnemers boeien en die de oudste deelnemers (nog) aankunnen. Voor die oefening heeft onze Seniorenraad dringend nieuwe krachten nodig daar de huidige bestuursleden ook geen 55 meer zijn.

P.S. twee paniekmomenten wanneer we dachten iemand kwijt te zijn in het enorme domein maar eind goed al goed.

[Een bijdrage van Gilberte Marchand]