Het mysterie van de verdwenen schaakstukken

Enkele jaren geleden tijdens de verfraaiingswerken op het Gemeenteplein en omgeving, werd er een mooi schaakbord geplaatst naast het “Felix Sohie Centrum“. De bedoeling: Hoeilanders samen brengen (zoals met het petanque spel), maar daarvoor heb je natuurlijk schaakstukken nodig. En waar zouden die kunnen liggen ?????????

Na verschillende diensten te hebben geraadpleegd, bleven ze onvindbaar. Dan waren ze in de Koldam, dan in het gemeentehuis, maar altijd waren ze net verhuisd als we erom vroegen. In “Hier Hoeilaart”, op de website van de gemeente, aan het schaakbord zelf, nergens enige info.

Gelukkig voor de Hoeilanders die eens willen uitrusten, staat er nu een picknick tafel met bank op het schaakbord, in plaats van schaakstukken, en daar kan iedereen nu gaan verpauzen en genieten van de omgeving. Ben je nu koning of koningin, toren, loper, paard of gewone pion, iedereen is daar welkom, behalve de schakers.

Maar er is wel verandering gekomen, de schaakstukken zijn terug. Misschien al een hele tijd, maar niemand was op de hoogte. Een mail naar de jeugddienst, vroeger dit jaar, gaf duidelijkheid: de balie van het Felix Sohie centrum, tijdens de openingsuren.

Wij ernaartoe, om de witte en zwarte stukken in ontvangst te nemen, in twee zakken met het logo van Hoeilaart, heel handig en gemakkelijk om te dragen. Er werd ons gemeld dat 1 pion ontbreekt. Aangekomen aan het schaakbord staan we voor een probleem : de zware picknick tafel met bank moest verplaatst worden. Het was even sleuren met 1 tiener en 3 volwassenen !!!

Na enkele onkruiden te hebben gewied, kunnen we de schaakstukken opstellen. Voor de ontbrekende pion gebruiken we een foldertje van het rek aan de balie. Geen onoverkomelijk probleem : eens de eerste pion “afgepakt”, konden we het foldertje vervangen.

Maar al bij al was het een mooie ervaring, een mooie omgeving en zeer mooi weer, het was echt leuk en voorbijgangers leken gefascineerd. Aan de balie in het Felix Sohie Centrum waren ze heel vriendelijk, behulpzaam en enthousiast. We zouden de eerste spelers zijn, en dat deed hen duidelijk genoegen.

Mogen we een paar suggesties geven voor de toekomst :

  • Communicatie in “Hier Hoeilaart”, op de website van de gemeente … om aan te geven waar en wanneer de stukken te vinden zijn.
  • Zware picknick tafel niet meer op het schaakbord zetten.
  • De honderden sigarettenpeukjes eens opruimen (zal zich minder voordoen als picknick tafel er niet meer staat).
  • Een opknapbeurt aan de tegels geven : de zwarte of grijze tegels zijn bijna niet meer te onderscheiden van de witte, door groenaanslag.
  • Navraag naar ontbrekende pion?

Wij komen zeker terug want het was heel plezant. Zijn er nog kandidaten?


[Een bijdrage van Rohny Van de Casseye]