Hoeilaartse senioren gaan Europees

Waar ik ook ga langs Hoeilaartse wegen kom ik senioren tegen die me inspireren om samen een leven lang te leren, om actief ouder te worden in een leeftijdsvriendelijk Hoeilaart.

Je leest het in de krant (papieren of digitale), je hoort het op de radio, je ziet het op de TV. “Europa” blijft een ver-van-mijn-bed-thema. Niet bij actieve 55-plussers – opa’s en oma’s aan de top – die zolang en zo goed mogelijk van alles op de hoogte willen blijven.

Een reden voor de Seniorenraad 55+ Hoeilaart om het gebruik van de gemeentebus aan te vragen voor een uitstap naar het Europees Parlement op Europadag, zaterdag 4 mei jl. Gewezen seniorenraadslid Walther Rondas, werd bereid gevonden als chauffeur om ons veilig en vlot naar Brussel te brengen en terug naar Hoeilaart. Veel dank Walther voor je vrijwilligerswerk!

Het meiweer zit niet echt mee. Paraplu en winterjas zijn erg welkom, maar de sfeer zit er meteen goed in wanneer we om 9.55 uur vertrekken. Zon, wolken, regel, kou en hagel vergezellen ons. In Brussel is het aanschuiven geblazen, tussen ontelbare nationaliteiten. Geen nood, tijd voor kennismaking en een goede babbel.

Voorbij de controle — gelukkig worden mijn twee totale heupprothesen niet in beslag genomen — probeert onze groep samen te blijven tijdens een opfrissing van Europa’s geschiedenis. In campagnetijd voor de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 worden onze draagtassen gul gevuld met allerlei documentatie (thuis door te nemen) en gadgets. Het aanschuiven duurt voort maar we zijn tevreden dat we er zijn.

Een kopje koffie of thee met koekje doet deugd. We zijn allen onder de indruk van de prestigieuze gebouwen. We moeten hier beslist terugkomen op een gewone dag om er meer over te leren.

Aan de broodjesbar beslissen we terug te keren naar Hoeilaart en er samen laat te lunchen in het Nerocafé, waar we lekker eten en gezellig napraten. Vreugde en vriendschap vieren er hoogtij.

[Een bijdrage van Gilberte Marchand]