Vluchtelingen: allemaal mensen onderweg naar beter

Op 11 november 2018 herdenkt België de Wapenstilstand: het einde van ‘De Groote Oorlog’ is dan op de kop af 100 jaar geleden. Honderdduizenden Belgen vluchtten destijds naar het buitenland. De herdenking in Hoeilaart gebeurt ook via een kunsttentoonstelling in het gemeenschapscentrum Felix Sohie. Acht kunstenaars die nu hier wonen maar gevlucht zijn voor oorlog en conflict en in Europa een relatief veilig onderkomen hebben gevonden zijn uitgenodigd door de GROS (de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) en door het Hoeilaartse 11.11.11.-comité om hun werk te tonen aan het grote publiek. Het gaat om kunstenaars die werken vanuit verschillende beeldende disciplines.

Abdallah Nasser (1991) uit Syrië, nu Ukkel, toont zijn fotografie en de Irakees Ammar Salah (1972), nu wonend in Luik, komt met schilderkunst. Chinara Moukhamethova (1992) uit Azerbeidzjan maakt portretten en werkt met mixed media. Zij woont nu in Brussel. Maher Azzeez (1958) uit Irak die nu gevestigd is in Tongeren komt met figuratief kalligrafisch werk en schilderkunst. Nour Khateb (1993) is gevlucht uit Syrië en heeft in Lier onderdak gevonden. Zij toont onder meer actuele portretten die zij ‘tekent’ met fijn zwart garen. Haar landgenoot en veelzijdig beeldend kunstenaar Omar Ibrahim (1978) woont en werkt nu vanuit Parijs en toont schilderijen en gekalligrafeerd werk. Shaalan Lazim Hamdoon (1986) uit Irak woont nu in Schaarbeek en is beeldhouwer en zijn landgenoot Sattar Na’ama (1967) die ook in Schaarbeek woont laat expressionistische abstracte schilderwerken zien.

Bob Pleysier, voormalig directeur van het federaal opvangcentrum voor asielzoekers Klein Kasteeltje in Brussel komt op vraag van de GROS de tentoonstelling op vrijdagavond 2 november om 19u30 openen. Iedereen is hierbij van harte welkom.

De tentoonstelling is gedurende de twee aansluitende weekenden (3+4 en 10+11 november van 11-18 uur) geopend en daarnaast tijdens andere bijeenkomsten in Hoeilaart die te maken hebben met de herdenking van de Wapenstilstand. De expositie is vrij te bezichtigen in de nu volledig ingerichte expositiezaal Molenberg, boven de Bib in het centrum van Hoeilaart. Deze zaal is ook goed bereikbaar met de lift.

[Persbericht van Mieke Arts en Rein van Gisteren]