Met de seniorenraad op uitstap naar Kortrijk

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Hoeilaartse Seniorenraad een uitstap. Dit jaar bezoeken we Kortrijk. Een paar maand terug trok ik er op uit en bezocht deze mooie Leiestad. Vooral de rustige en aangename wandelwegen langs de Leie en de vernieuwde pleintjes maken van Kortrijk een aangename plek om te vertoeven. Pleintjes met niet teveel beton of blauwe steen maar met aangename zitbanken maken van deze stad een aangename trekpleister. Een verfrissende wandeling langs de Leie straalt puur natuur uit. Op sommige dagen is zelfs een rondvaart op de Leie een aangename verrassing.

Onze tocht gaat op dinsdag 28 en donderdag 30 augustus eerst van Hoeilaart naar Gullegem. We bezoeken nu eens niet een brouwerij maar een koffiebranderij. Geen multinational maar een familiebedrijf, “Grootmoeders koffie”, dat voor de tweede oorlog in Gullegem uit het niets verrees en nu bijna 80 jaar heerlijke koffie op de markt brengt. Even wat geschiedenis: na een kleine loopbaan in het vlas startte Nestor Hanssens in 1935, hij was toen 35 jaar oud, met een koffiebranderij in de Wevelgemstraat in Gullegem. Bij de start was de naam van het bedrijf ‘N. Hanssens-Debrabandere’ met als logo een oud vrouwtje met een kopje koffie. Na WO II kwamen veel Fransen om “le café avec la petite grand-mère” te kopen. Vanaf dan werd het Grootmoeders Koffie – Café Grand-Mère. En zo werd de merknaam “Grootmoeders koffie” een feit.

Nest bestudeerde aandachtig de vele koffievariëteiten. Op zoek naar de beste kwaliteit, smaak en aroma, stelde hij na veel proeven de goed uitgebalanceerde mengelingen samen. Het brandproces wordt steeds nauwkeurig opgevolgd. Branden van koffie moet steeds langzaam gebeuren, zodat de bonen goed tot in het hart geroosterd worden. Langzaam worden de bonen gebrand tot 220°. Gedurende 20 minuten krijgt de boon de tijd om de temperatuur tot zich te nemen. De samenstelling van de koffie is nog steeds dezelfde. Voor de ene soort is het puur Arabica, andere soorten worden aangevuld met Robusta, al naargelang de smaak. Wil je nog meer weten over uw dagelijkse kop koffie? Afspraak tijdens onze uitstap!

Na een heerlijk middagmaal bezoeken we het museum “Kortrijk 1302” waar we de Guldensporenslag (11 juli 1302) kunnen herbeleven.
Je maakt er kennis met zwaarden, maliënkolders en goedendags. Je mag ze niet alleen bekijken, je kan ze betasten en eventueel eens passen. Vergis u niet: dit zijn geen zomerse jasjes maar zware stukken. Onze gids maakt ons wegwijs in het gebeuren van toen. De werkelijkheid is niet zo fraai als we ons voorstellen. “Skild en vrind”, de mooie “Gulden Sporen” op de Kortrijkse weide en andere verhalen worden hier met de werkelijkheid getoetst en geven ons een klare kijk over hoe het er toen aan toe ging.

Nog eens alles op een rijtje:

Data: dinsdag 28 en donderdag 30 augustus.
Bestemming: Kortrijk
Deelnameprijs: € 40
Kaarten te koop in het GC Felix Sohie en Sociaal Huis vanaf 1 juni 2018
Vertrek om 8uur – terugkeer voorzien rond 19uur

(Een bijdrage van Danny De Rudder)