Seniorenraad twintig: een duik in het verleden

Precies twintig jaar geleden startte Christine Vandenput, toenmalig Schepen van Onderwijs, Volksgezondheid en Sociale zaken en dus bevoegd voor senioren de eerste gesprekken tot oprichting van de seniorenraad. Ze wilde vanuit het lokale beleid de vinger aan de pols houden van wat er leefde in de brede populatie van senioren.

Op dat moment waren er sinds vele jaren 2 bonden voor gepensioneerden actief in onze gemeente. Beide voorzitters werden meteen betrokken. Echter moest men vaststellen dat er op dat ogenblik geen enkel platform bestond voor niet-georganiseerde senioren.

En uiteraard wilden ze een brede raad voor advies en was de oprichting van de Gemeentelijke Seniorenraad naar analogie van de Jeugd-, Sport- en Cultuurraad.

Het rekruteren van vrijwillige medewerkers gebeurde via het gemeentelijk infoblad “Hier Hoeilaart”. Gelukkig kon Christine rekenen op de steun van het toenmalige College van Burgemeester en Schepenen en  kreeg ze ondersteuning vanuit de gemeentelijke administratie. Zijzelf zat de vergaderingen voor tot het moment dat er een dagelijks bestuur was samengesteld en de statuten werden goedgekeurd. 

De eerste voorzitter werd Roger Van Dycke en Robby Beelen werd secretaris.

De start verliep in een zeer serene sfeer, een ‘wijze’ sfeer ook , volgens Christine want veel  senioren gaven zinvolle en constructieve aanbevelingen.  In die geest had ze er alle vertrouwen in dat veel goede adviezen zouden worden geformuleerd aan het toenmalige College van Burgemeester en Schepenen en dat gebeurde ook én wat zeker zo belangrijk is;  het college had oor naar die adviezen, ze waren er zeer ontvankelijk voor. 

In 2004 maakt het toenmalige bestuur op advies van de Seniorenraad een budget vrij voor een behoefteonderzoek bij senioren door een studiebureau. De resultaten werden achteraf besproken met de Seniorenraad , het gemeentebestuur en de OCMW-raad.

Daarnaast kwam in 2003 de eerste Seniorenkrant al uit als een bijlage in “Hier Hoeilaart”, werden er op vraag van de raad computerlessen georganiseerd voor senioren in het Sohiecentrum, en voor niet georganiseerde senioren werd door het gemeentebestuur het Parkpaviljoen ter beschikking gesteld als ontmoetingsruimte.

In 2006 eindigde de legislatuur, maar dit betekende gelukkig geen einde voor de Seniorenraad!  Doorheen de verschillende legislaturen bleef de Seniorenraad door werken, ook het beleid gaf telkens een zo goed mogelijk antwoord op hun adviezen. Er zijn vandaag andere noden, andere behoeften, maar er is stevig fundament gelegd en al een heuse structuur opgebouwd door de vele mensen die dit al 20 jaar lang behartigen.

[Een bijdrage van Christine Vandenput]