Judo voor 55-plussers

Na 55+ zijn we zeker nog niet afgeschreven en kan er via de Judo nog op verschillende manieren geoefend worden. Judo Vlaanderen en de projectgroep 55+ werken aan een gestructureerd en aangepast aanbod voor de judoka’s 55+, meer specifiek spreken we over de herstarters, eventueel zelfs starters maar zeker de gevorderden.

De gevorderden zijn de hogere graden die al lang judo beoefenen, maar voelen dat de traditionele (club)trainingen niet meer beantwoorden aan hun behoeften, mogelijkheden en competenties. 

De seniorenwerking van Judo Vlaanderen richt zich onder het motto Proud to be 55+ op drie doelgroepen

1. DE JUDOKA’S 55 JAAR EN OUDER. PROGRAMMA: KINTSUGI JUDO

Kintsugi Judo streeft ernaar judoka’s 55+, levenslang judoka’s, herstarters en starters, judotraining aan te bieden:

  1. die hen de kans geeft om plezier te hebben, sociaal contact te hebben en een brede gezondheid te behouden;
  2. die rekening houdt met de verschillen tussen de deelnemers, de mogelijke fysieke obstakels en de groeiende kwetsbaarheid en kwetsbaarheid van het 55+ lichaam;
  3. waarbij 55-plussers gedurende 90 minuten actief kunnen deelnemen aan alle onderdelen van de training.

Inhoudelijk worden alle elementen van judo beoefend. Om duurzaam te kunnen oefenen en het heterogene deelnemersveld meer gelijkwaardig te maken, worden enkele judoregels aangepast met betrekking tot begroeting, hardlopen, kumi-kata, vallen en randori.

2. DE SENIOREN DIE NOOIT JUDO DEDEN EN DIE WILLEN LEREN VALLEN BIJ UITSCHUIVEN OF STRUIKELEN. PROGRAMMA: VALLEN ZONDER ZORGEN

In een initiatieles van 60 minuten leren actieve senioren de gepaste reactie bij het uitglijden (ushiro-ukemi) en struikelen (mae-ukemi).

Wist je dat:

  • in 40% tot 60% van de gevallen een valpartij van een oudere persoon tot een lichamelijk letsel leidt?
  • ongeveer 77% van de ouderen, opgenomen met een trauma in het ziekenhuis, door een valincident op de spoeddienst belandt?
  • globaal genomen 40% van de overlijdens door letsels/verwondingen bij ouderen toe te schrijven is aan valpartijen?

Het is dus heel belangrijk om een juiste reflex aan te leren bij het struikelen en het uitglijden.

3. DE SENIOREN DIE REGELMATIG WILLEN BEWEGEN OP BASIS VAN JUDO-OEFENIN¬GEN. PROGRAMMA: SENPAI FIT

In Senpai Fit oefenen 55-plussers op regelmatige basis in de judozaal. Senpai Fit is een soort gymnastiek, maar dan met oefeningen afkomstig uit het judo. De nadruk ligt op duurzaam oefenen voor de gezondheid, op sociaal contact en op plezierbeleving. De valtechnieken uit Vallen Zonder Zorgen worden onderhouden en verdiept. Senpai Fit is dus een totaalpakket dat vooral  aandacht besteed aan kracht-flexibiliteit-stabiliteit. Ook komen er een aantal basistechnieken zelfverdediging aan bod.

Deelnemers en lesgevers dragen geen judopak. Er kunnen geen graden behaald worden.

Als eerste project voor de 55+ in Hoeilaart zal Senpai Fit aan de beurt komen en georganiseerd worden door Judo Hoeilaart, meer info zie https://judohoeilaart.be/lessenreeks-senpai-fit-55-plussers/

[Een bijdrage van Gunter Denayer]