Standaard Apps

Wat zijn de standaard-apps? Je krijgt bijvoorbeeld een mail met daarin een link naar een webpagina. Je klikt op de link en automatisch opent zich je webbrowser (programma waarmee je op internet gaat) met de betrokken webpagina. Bijvoorbeeld: klik hier om naar de website van de VRT te gaan. Deze pagina opent met de standaardbrowser (in windows 10 is dat Edge). Wil je echter liever dat zo’n pagina geopend wordt door bijv. Google Chrome, dan kan je dat bij de instellingen aanpassen.

Idem voor je mailprogramma. Je krijgt bijv een email-adres doorgestuurd (bijv. alain.borreman@telenet.be ). Als je hierop klikt opent zich je email-programma. Standaard is dit in Windows 10 Microsoft Mail. Gebruik je echter een ander mailprogramma (bijv outlook of emclient) dan kan je windows 10 ook aanpassen zodat jouw mailprogramma standaard wordt.

Dit aanpassen doe je zo:

Ga naar “instellingen” en dan naar “apps”.

Kies hier links voor “standaard-apps”. Je ziet bijv dan rechts bovenaan “email” staan en daaronder het standaard programma voor emails. Als dat niet het juiste programma is (dwz het programma dat jij gebruikt), klik hier dan op en kies het programma dat jij gebruikt

Dit kan je dus ook doen voor de webbrowser, fotoviewer, videospeler,……

Je kan ook je standaard-app per bestand kiezen . Bijv als je een bestand opent dat eindigt op .docx dan zal dat normaal in Microsoft Word geopend worden. Gebruik je als tekstverwerker echter een ander programma, dan kan je dat hier aanpassen. 

Idem voor “standaard-apps per protocol” en “standaard-apps per app”. Deze zijn echter minder belangrijk.

Opmerking: 

Dikwijls worden deze instellingen automatisch aangepast als je een programma installeert. Bijv. als je Google Chrome installeert, dan zal dat programma je vragen of je Google Chrome als standaard-app wil kiezen. Antwoord je “ja” dan zal Google Chrome deze instellingen automatisch aanpassen.

Gebruik je OpenOffice ipv Microsoft Office, dan zal het automatisch aangepast worden dat een .docx bestand niet geopend wordt door Word, maar wel door OpenOffice.

[Een bijdrage van Alain Borreman]