80-jarige doender geëerd met mooi kunstboek!

Goed 78 was hij nog maar toen zijn schoonzoon, Philippe, het idee opperde om Jos Daemen voor zijn 80ste verjaardag te eren met een mooi kunstboek. Een boek boordevol tekeningen, creaties van zijn eigen hand. Een terugblik op de 40 jaar kunstenaarschap, een dubbel jubileum! 

Wat een schitterend idee! Dat vonden ook Hilde & Els, Jos’ dochters en fans van het eerste uur. En daar was de kiem, het begin van een avontuur, nu goed anderhalf jaar geleden. Ze gingen meteen enthousiast aan de slag.

Maar hoe begin je aan zoiets? Niemand die van ver of nabij op enige ervaring kon bogen. Een leeg blad papier, inspiratie zoeken, grasduinen in onze diepste herinneringen, bundelen van oude en nieuwe werken, schrijven, schrappen, herbeginnen, ….. en veel hulp van papa zelf. 

En gaandeweg kreeg ’t zowaar vorm en inhoud, het boek, dè publicatie die wel eens de analen van onze familiegeschiedenis kan halen. 

We begonnen er zelf in te geloven, maar er waren nog vele hindernissen om te overwinnen. Een uitgever vinden? Niet evident als de kunstenaar geen wereldfaam kent. Eigen beheer dan maar. 

Maar dat kost geld, en hoeveel exemplaren moet je voorzien? Hoeveel moet de verkoopprijs bedragen om er geen financiële kater aan over te houden? Hoe laten we de wereld weten dat dit boek bestaat? Hoe hou je een handtekeningsessie in Coronatijd? Zovele vragen! 

Maar, zoals vaak in het leven, stapje voor stapje losten de problemen zich één voor één op. Gelukkig was er teleconferencing, want hou maar eens een bespreking in de winter, buiten, met een mondmasker aan…. 

We kunnen het haast niet geloven, maar nu zijn we zover, het boek is klaar! Nu ja, grosso modo, de Serrist legt nog de laatste hand aan de layout… Het moet ook wel af, want de voorverkoop loopt volop en in juni komt ie uit. Wat zijn we benieuwd naar ’t echte resultaat, want dat hebben we zelf ook nog niet gezien.

Stiekem zijn we best wel trots. Het wordt immers een luxe-uitgave, met harde kaft en een 140-tal pagina’s. Er worden realistische en fictieve werken besproken. Chronologisch, een zichtbare evolutie! 

Het lijkt wel een kleurrijke wereld, maar dan in zwart/wit, gemaakt door een ervaren ‘puntjeszetter’. 

Het is ons niet om winst te doen, louter een verdiend eerbetoon aan onze papa, een origineel verjaardagsgeschenk. Eventuele winst gaat trouwens naar het goede doel.

Wie meer wil weten, of interesse heeft kan alle nodige informatie vinden op de website: http://users.telenet.be/boekjosdaemen/ .

Vragen kan je stellen via mail: boek.josdaemen@telenet.be 

We maakten ook een promofilmpje.

Met dank aan de seniorenraad om dit te willen publiceren!

[Een bijdrage van Hilde & Els Daemen]