WhatsApp – Payconiq – Google

Wat is er aan de hand met Whatsapp?

Sinds begin januari heb je bij het openen van WhatsApp de vraag gekregen om voor 8 maart hun nieuwe voorwaarden te accepteren. Wat verandert er juist?

Als je de voorwaarden niet accepteert, zal je WhatsApp niet meer kunnen gebruiken.Voor de inwoners van de Verenigde Staten zijn de nieuwe voorwaarden belangrijk: moederbedrijf Facebook zal vanaf dan data verzameld in WhatsApp kunnen gebruiken. WhatsApp zal de inhoud van de berichten niet zien, maar wel zogenaamde metadata: waar je bent (tenzij je dit hebt uitgeschakeld), met wie je praat, welk toestel je gebruikt en welk besturingssysteem je hebt.

Gelukkig zijn wij in de EU beschermd tegen dit soort praktijken. De GDPR-wetgeving laat WhatsApp niet toe om data te delen met andere applicaties zonder je hierover de keuze te geven (want die krijg je eigenlijk niet). Dit mag zelfs niet als dat met het moederbedrijf Facebook is.Voor EU-gebruikers verandert er dus niet veel in de nieuwe voorwaarden. Wie wil kan hier
https://www.whatsapp.com/legal/updates/privacy-policy-eea?lang=nl
de nieuwe voorwaarden bekijken.
Voor alle duidelijkheid: er doen berichten de ronde dat whatsapp betalend wordt. Dat is dus niet waar!!! Whatsapp blijft gratis te gebruiken.

Wil je toch een alternatief?

Uit ongerustheid over de nieuwe gebruiksvoorwaarden zijn veel mensen begonnen met het zoeken naar een alternatieve app. Iedereen spreekt over Signal als vervanger voor WhatsApp. Ik heb het bij mij geïnstalleerd (vanuit de Apple Store of Google Play). De installatie is gemakkelijk en het gebruik intuïtief. Signal zou beter scoren dan WhatsApp op gebied van privacy. Zoals met WhatsApp, kan je met Signal alleen met mensen communiceren die ook Signal op hun smartphone staan hebben. In het begin kan dat problemen opleveren. Bij mij waren er maar drie mensen uit mijn contacten die ook bij Signal gekend waren.

Payconiq wordt steeds meer gebruikt

Payconiq is een betaalapp die meer en meer gebruikt wordt. Je kan hiermee gemakkelijk en veilig betalen op het internet. Je kan ook vlot betalen van smartphone naar smartphone.
 
Op deze site
https://www.hellobank.be/nl/ons-aanbod/mobile-banking/payconiq
krijg je een mooie uitleg (met filmpjes) over het gebruik van Payconiq.
 
Op deze site
https://www.payconiq.be/nl
krijg je nog meer uitleg, ook hoe je dit op je smartphone moet installeren. Je moet in alle geval eerst de app downloaden vanuit de Apple Store of Google Play. Eerst moet je dan een account maken en dan je bankkaart koppelen en eventueel een zichtrekening. Dit gaat allemaal vrij vlot. Eén nadeel: nog niet alle banken bieden Payconiq aan.

Ook Google roert zich

Sommigen kregen van Google een bericht waarvan dit de samenvatting is:
 
Summary of the new policies (effective June 1, 2021):
 
• If you’re inactive for 2 years (24 months) in Gmail, Drive or Photos, we may delete the content in the product(s) in which you’re inactive. Google One members who are within their storage quota and in good-standing will not be impacted by this new inactive policy.
 
• If you exceed your storage limit for 2 years, we may delete your content across Gmail, Drive and Photos.

Wat betekent dat?
 
Google wil vooral de “slapende” accounts aanpakken. Als je 2 jaar inactief bent op één van hun diensten (Gmail, Google fotos,…) dan behoudt Google zich het recht om je inhoud die je op deze dienst hebt, te verwijderen (bijv om alle fotos te verwijderen uit Google fotos).
Idem als je 2 jaar meer data verbruikt op een dienst dan je quota toelaat.
Dus toch opletten hiermee!! Google zal u wel vooraf verwittigen indien ze data zouden gaan verwijderen.

[Een bijdrage van Alain Borreman]