De kleine dingen

Geluk zit in de kleine dingen… dat werd ons regelmatig wel een keer gezegd maar we stonden er waarschijnlijk veel te weinig bij stil de voorbije jaren.

2020 werd anders en is dat nog steeds. Dit voorjaar herontdekten heel wat mensen het plezier van wandelen en fietsen, gingen we op ontdekking in onze eigen buurt, genoten we van spelende kinderen in de straat, van dat ene onverwachte telefoontje,…. We werden blij van de zonnestralen en de natuur met al haar kleurenpracht, van het aperitiefje in onze kleine sociale bubbel. We gingen een kijkje nemen bij één van de kleinschalige activiteiten waardoor er toch iets te beleven viel. We hoorden het applaus, zagen de knuffelberen voor de ramen,…

Het leven is één groot pak kleine dingen die elke dag het verschil kunnen maken voor heel wat mensen. Het zijn net die kleine dingen van geluk die een glimlach op ons gezicht kunnen toveren maar die vooral ook de kans bieden om anderen blij en gelukkig te maken in de komende wintermaanden.

Zorgen voor elkaar kan de eenzaamheid doorbreken. En het is waar, we kunnen niet iedereen helpen… maar als iedereen iemand een warm hart onder de riem steekt, kunnen we al ver komen!

Een warme oproep dus om de komende weken wat meer kleine dingen te doen die een groot verschil kunnen maken voor jong en minder jong. Zo wordt de sociale afstand geen totale afstand!

  • Bel iemand op of stuur een kaartje
  • Een vriendelijke goeiedag kan nooit kwaad
  • Ga even op ‘raam-bezoek’ bij iemand
  • Doe boodschappen of maak iets lekkers voor een buur die je daar plezier mee doet
  • Zorg voor wat extra (kerst)licht waar ook voorbijgangers van kunnen genieten
  • Geef je vrienden en collega’s ook eens een compliment. Ze zullen het graag horen!
  • Blijf bewegen, lees een goed boek en geniet van een streepje muziek. Maar vooral: deel leuke tips met anderen
  • Lachen is gezond… en nu zeker nodig. Haal je creativiteit boven en breng iemand aan het lachen!
  • Zwaai van ver… ook al heb je geen idee wie er aan de andere kant van de straat achter dat mondmasker schuilt.

Kleine gebaren zullen ook de komende periode voor veel mensen van onbetaalbare waarde zijn en voor ons maar een kleine moeite. Wedden dat je er zelf ook wat gelukkiger van wordt!

[Een bijdrage van Marijke De Rudder]