De TEC-bus voor 65-plus, ook bij ons

Ben je als 65-plusser eropuit om je horizon te verbreden, weet dan dat je vrij goedkoop (36€/jaar) of soms helemaal gratis met de TEC kunt reizen: voor ritten naar Brussel / Flagey en bijvoorbeeld ook voor een daguitstap naar Wallonië. Op de site van Hoeilaart is de TEC sinds kort ook vermeld. TEC staat voor Transport En Commun, de openbaarvervoersmaatschappij van Wallonië.

Ik heb eens wat rondgevraagd, maar wat veel Hoeilanders niet weten is dat de TEC-bus wel degelijk in onze gemeente stopt. Bus 366 (dienstregeling) rijdt 7/7 tussen het Flageyplein in Brussel en via Hoeilaart naar Terhulpen en verder naar Rixensart of Court-Saint-Etienne. Hij stopt ook bij het station Bosvoorde om over te stappen op trein en tram. ’s Avonds rijden er helaas weinig bussen, maar overdag ben je vaak sneller op je bestemming in Brussel dan met de trein. Een busritje van Hoeilaart naar Flagey duurt circa 20 minuten. En daar stap je -zonder parkeergedoe- gemakkelijk over op de MIVB. Check vooraf wel even waar je de opstaphalte voor de terugrit vindt, want die is in een zijstraat van het Flageyplein: de Generaal De Gaullelaan, langs de vijver. Dat scheelt zoeken of een uur wachten. Maar wachten is bij Flagey niet onaangenaam, zeker niet als er markt is. Op een vriendelijke verzoek aan de TEC op de eindhalte te vermelden waar je de instaphalte vindt reageert het bedrijf niet. Ook niet op de suggestie om op de halte Abdij in de abri een correcte plattegrond op te hangen. Het blijft dus behelpen, maar het is al heel wat dat een deel van de dienstverlening van de TEC in het Nederlands is.

Op het grondgebied van Hoeilaart zijn er op de Terhulpsesteenweg vier haltes. IBM (bij de Meutedreef, alleen richting Brussel), iets verderop, bij huisnummer 15 de halte Boomgaard, achter station Groenendaal bij de verkeerslichten vind je de halte Melkerij en tot slot bij de kruising met de Ring-0 is er nog de halte Brug, maar daar zie je geen kat. Ik heb de Hoeilaartse TEC-haltes even op dit kaartje gezet.

Wie 65 is of ouder kan met het abonnement Horizon+ 65+ op het hele TEC-net voor € 36 een jaar reizen. Wie weinig inkomen heeft en het RVV-statuut heeft reist zelfs gratis. Dat vergt wel wat uitzoekwerk en kost je een rit met bus 345 van De Lijn naar een TEC-kantoortje in bijvoorbeeld Waver op het stationsplein, maar dan kun je er voor een jaar tegen

De TEC heeft opvallend genoeg geen hulpkantoren in Brussel en de Belgische openbaarvervoermaatschappijen werken op dit vlak niet samen. Neem in elk geval je identiteitsbewijs mee (en wie geen Belgisch rijksregisternummer heeft ook een pasfoto), en je vertrekt met je jaarabonnement Horizon+ 65+ onmiddellijk geladen op je MOBIB-kaart. Heb je al een MOBIB-kaart van de NMBS of van De Lijn, neem die zeker mee, dat scheelt 5 euro, want een TEC-abonnement kan ook daarop worden opgeladen. Goede reis!

[Een bijdrage van Rein van Gisteren]