Velen onder ons zitten met vragen waarop geen antwoord komt!

De Coronacrisis heeft veel vragen losgeweekt.  In een crisissituatie zoeken de mensen naar antwoorden om geborgenheid te vinden. Toegegeven, de communicatie van de overheid is niet altijd duidelijk geweest.  Denk maar aan de verwarring rond het bezoek aan rusthuisbewoners, het gebruik van mondmaskers, of het recht van de tweedeverblijvers om naar hun eigendom te trekken.  Na meer dan twee maanden lockdown zitten nog vele burgers met een hoop vragen waarop ze graag een antwoord zouden hebben.  We proberen hier een paar van de meest prangende vragen op te lijsten.

Waarom telt Belgie zoveel Covid-19 doden?

Een eenvoudige vraag, maar waarop we nog geen duidelijk antwoord hebben gehoord.  Volgens cijfers van Statista.com van 23 mei, 2020 telt België met 806,51 dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners meer doden dan Spanje (612,71) of het Verenigd Koninkrijk (547,35). Het contrast met Nederland (335,91) en Frankrijk (420,68) is nog veel groter.  Als reden voor het verschil wijst men op de manier van rapportering.  België zou als enig land in de wereld het juiste dodenaantal opgeven.  Misschien klopt dit, of misschien ligt het ook aan andere redenen, zoals bevolkingsdichtheid, of aan een veelvoud aan redenen.  We zouden het graag vernemen. Dan zouden we conclusies kunnen trekken en beter gewapend zijn voor wanneer een tweede golf opduikt.

Waarom is er zoveel te doen geweest om de mondkapjes?

Elk Europees land heeft te maken gehad met schaarste en frauduleuze praktijken.  En België was geen uitzondering, maar hier werden de blunders opgestapeld. Overigens alle lof voor de burgers die zelf mondkapjes hebben gemaakt of op een of andere manier hebben meegewerkt aan de distributie ervan.  Maar waarom wou de gemeente mondkapjes verdelen via vrijwilligers?  En waarom duurt het allemaal zo lang?  De mondkapjes zonder bijgeleverde filter bieden dezelfde bescherming als een doodgewone zakdoek.  Wanneer krijgen we dan die filters? En waarom betalen Belgische burgers zoveel belastingen, om dan in tijden van nood zelf hun mondkapjes te moeten naaien en te moeten instaan voor de verdeling ervan? Mondkapjes waren eerst niet belangrijk, dan plots weer wel. Werden de mondkapjes, zoals al meermaals werd gesuggereerd, afgeraden omdat er grote tekorten waren?

Werden de bewoners van de woonzorgcentra in de steek gelaten?

Waarom werd er zo lang onduidelijk gedaan over wat er diende te gebeuren in de woon-zorgcentra? Er werd heel gauw een lockdown doorgevoerd, maar nadien werd het stil. Het was alsof we de ouderen onder ons wouden beschermen, maar dan vergaten we het werk af te maken. Er deed zelfs een gerucht de ronde dat bewoners van een verpleeghuis niet zouden terecht kunnen in de afdeling intensive care en beademing van een ziekenhuis. Wat is hier van aan? Volgens recente cijfers geciteerd in Het Belang van Limburg van 12 mei 2020 werden 1.344 coronapatiënten vanuit woonzorgcentra overgebracht naar ziekenhuizen. Het gaat om amper 7% van de besmette rusthuisbewoners. Wat gebeurde er met de overige 93%? Een onderzoekscommissie zou in dit dossier best klaarheid brengen. De burgers van dit land hebben hier recht op.

Zit je ook met zo’n vraag? Laat het ons weten. Reageren kan via de vakjes onderaan dit artikel.

[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]