Het coronavirus en de epidemie eens belicht vanuit een andere hoek

Tekst bij de foto: Foto van een virus met receptor. De gebogen lijn met pijltjes zijn de eiwitten van het virus, de ‘handjes’ die erboven op afgebeeld staan zijn eigenlijk onze kameelantilichamen, Nanobodies genoemd, en kunnen beschouwd worden als receptor. 

Alhoewel het uit den boze is, velen onder ons hebben het nu wel gehad met al die berichtgeving over het coronavirus: de dagelijkse en schier eindeloze reeksen getallen van nieuwe bevestigde besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, aantal patiënten aan de beademingstoestellen, de doden in Vlaanderen, …, in België, in Europese landen, in de wereld. De maatregelen en initiatieven in de verschillende regio’s, de impact op ons leven, enz. Het houdt niet op. Alhoewel. Voor wetenschappers, en moleculair biologen of biotechnologen in het bijzonder, is deze epidemie eigenlijk een geschenk uit de hemel. We kunnen eindelijk aan de man in de straat eens tonen tot wat we in staat zijn.

De Covid-19 heeft de sprong van vleermuizen naar mensen gemaakt in december 2019 in Wuhan, China. We zijn nu 3 maanden verder en de biotechnologen, die interesse hebben in de levenscyclus van deze virus in zijn nieuwe gastheer, de mens, hebben al enorm veel vorderingen gemaakt. Het virus dat verantwoordelijk is voor deze nieuwe epidemie werd geïdentificeerd, de sequentie van zijn erfelijk materiaal werd ontrafeld, dus men kent al zijn genen en de eiwitten die deze virus aanmaakt, men heeft de uitwendige structuur van het virus opgelost via cryo-elektronenmicroscopie, we kennen de mens-receptor (ACE-2 of ‘angiotensin converting enzyme-2’) die door Covid-19 herkend wordt om in zijn gastheercel binnen te dringen en zijn voortplanting te starten, en we hebben zelfs al de structuur opgelost van de virus met deze receptor. Met deze inzichten kunnen de wetenschappers nu nieuwe medicijnen ontwikkelen die de herkenning van het virus en zijn receptor zullen verstoren. Er dagen ook artikels op die antistoffen beschrijven die de virus mogelijks neutraliseren en we zullen zeer snel potentiële vaccins hebben. Het probleem is dat het aantonen van de werkbaarheid van deze nieuwe corona-specifieke virale remmers, medicijnen, antistoffen en vaccins nog maanden zal duren. In elk geval hebben we er als biotechnoloog, een gefundeerde en goede hoop op dat we tegen volgend jaar het Covid-19 zullen beheersen en dat een wereldwijde epidemie van deze virus tot het verleden behoort.

Zal dit de wereldbevolking bescherming bieden: zeer zeker niet. Het is overduidelijk dat een andere en volgende epidemie op ons afkomt, vroeg of laat. De recente geschiedenis leert ons dat er in de voorbije decennia meerdere dodelijke infecties bij mensen opdoken die allen hun oorsprong vonden in de overstap van een virus van zijn gewone dierlijke gastheer naar mens als gastheer. Om jullie geheugen even op te frissen: HIV of het aidsvirus, influenza virussen die de zogenoemde vogelgriep en varkensgriep veroorzaakten, de meerdere filovirussen verantwoordelijk voor ebola uitbraken, Zika virus, en dan de coronavirussen die SARS en MERS aanwakkerden. Al deze virale infecties komen al eeuwen voor in apen, vleermuizen, vogels of dromedarissen, waar de interactie tussen de natuurlijke gastheer en zijn virus in evenwicht blijft en geen massale sterfte veroorzaakt. Wanneer deze virus overwipt naar een andere gastheer, en zeker een gastheer zoals de mens die in minder dan 24 uur van gelijk waar op de aardbol naar gelijk welk andere plaats kan reizen, en wanneer het virus er dan nadien nog in slaagt om van mens naar mens overgedragen te worden, dan krijgen we pandemieën zoals nu.

Ook de veelvuldige safari’s veroorzaken stress bij exotische dieren die aan de basis kan liggen van toekomstige desastreuze virale besmettingen. (Foto credits: Serge Muyldermans)
Ook de veelvuldige safari’s veroorzaken stress bij exotische dieren die aan de basis kan liggen van toekomstige desastreuze virale besmettingen (foto credits: Serge Muyldermans)

Hebben we onze les nu geleerd? Neen!! Naar alle waarschijnlijkheid zal men in China nieuwe wetten invoeren en strengere voorwaarden opleggen die de verhandeling van wilde dieren op markten zal inperken.  Dus de kans op uitbraak van een toekomstige Covid-20 via dezelfde route als Covid-19 zal er niet zo snel aankomen. Maar doordat de mens nog steeds de tropische en subtropische regenwouden ontbost en inpalmt, brengen we de habitat van meerdere exotische dieren in het gedrang. Dieren, die ook leven met een milde vorm van een virale infectie. Wanneer die dieren onder stress komen te staan, dan gaan hun virussen massaal uitbreken. Net hetzelfde gebeurt bij ons met koortsblaasjes: het herpesvirus heeft zich in onze cellen genesteld. We hebben daar geen last van tot het moment dat onze cellen stress waarnemen, onder de vorm van koorts, examen of prestatiestress, overdosis ultraviolette-straling op vakantie aan de kust of in skigebieden en dan breken die virussen massaal uit en zullen een andere gastheer opzoeken.  Wel, de inkrimping van de habitat van exotische dieren veroorzaakt soortgelijke stress bij hen, en hun virussen zullen geactiveerd worden en misschien bij toeval een mens infecteren, en dan hebben we terug prijs. U bent gewaarschuwd.  

[Een bijdrage van Serge Muyldermans]