Hoeilaart zomert …tijd voor een vakantieverhaal

Voor wie nog naar school gaat, is de vakantie intussen ongeveer halfweg. Er werd lang naar uitgekeken en na de examens en proefwerken kon de pret niet op: Eindelijk vakantie! Boekentassen en leerstof maakten plaats voor reiskoffers en informatie over leuke activiteiten op vakantiebestemmingen. Ouders zijn in de weer om op tijd in de luchthaven te geraken, om niets te vergeten voor onderweg en om de tijd in de auto richting vakantieoord zo aangenaam mogelijk te maken… Wat volgt, is hopelijk voor alle vakantiegangers een zalige tijd om van te genieten.
Op tv zien de thuisblijvers intussen de files richting zuiden, de massa mensen in de luchthaven én de herhalingen van F.C. (je weet wel). De zon schijnt dus waarom zouden we eigenlijk tv kijken? Tuurlijk, om in juli de Belgen te zien schitteren tijdens de Ronde van Frankrijk!

Steevast hoor ik in deze periode een paar keer: ‘gade gij niet op verlof?’… Jawel hoor, met vakantie in eigen dorp waar het ook volop zomert!
Een zomer vol vrienden en familie, vol gezellige zomeravonden, vol leuke activiteiten en op tijd hoort daar ook wel een uitstapje bij, richting kampvuur van de Chiro bijvoorbeeld. Een zomer waar soms op een ander tempo gewerkt mag worden omdat het ook op bureau hittegolf werd maar vooral ook een tijd waarin het rustiger is en minder vergaderingen de agenda vullen.
Tijdens de zomermaanden wordt op kantoor tijd gemaakt om achterstand weg te werken, op te ruimen en vooral plannen te smeden over wat we de komende maanden en jaren gaan doen. Al voelt het soms wat vreemd aan om het nu te hebben over de kerstmarkt en de activiteitenkalender van 2020…
We horen het dan wel eens: ‘ja maar, tijdens de zomervakantie valt er niks te beleven voor mensen die niet (meer) op vakantie gaan. De verenigingen stoppen hun werking, alles gaat dicht en er is geen programmatie meer…’ En toch, ook in Hoeilaart is het elke dag een beetje vakantie en als thuisblijver hoef ik zeker niet op mijn honger te blijven zitten als het op vakantieplezier aankomt.

Er was al een fijn vriendinnenweekend, een mooi huwelijk, het try-out optreden van Cookies & Cream, een serreconcert en recent nog een gezellig ‘Hoeilaart Feest’. Den Tour zette de Druivenstreek even op z’n kop tijdens de doortocht die ook menig dorpsgenoot met de fiets op stap in eigen streek stuurde. Er zijn ook de lachende gezichtjes op het speelplein of sportkamp en animatoren die er elke dag het beste van zichzelf geven. Hanne knipte intussen de eerste tafeldruiven die ook dit jaar weer overheerlijk zijn en op sociale media verscheen een oproep om samen petanque te spelen aan het GC Felix Sohie of in het gemeentepark.

En zo vliegt de zomer voorbij, alweer… Voor sommigen begint het allemaal wat lang te duren maar zeker niet voor de thuisblijvers. We hoeven ons hier tijdens de zomermaanden toch niet te vervelen.
Ik hoop je dan ook te ontmoeten tijdens de vele initiatieven die nog op het programma staan. Op mijn lijstje staan al zeker:

  • Sexy Summertime Festival waar voor deze feestelijke 10de editie in de namiddag #Like Me te gast is. Hmm, een festival, da’s toch niks meer voor ons? Weet dan dat #Like Me tegenwoordig niet alleen razend populair is op Ketnet maar ook op vele radiozenders heel wat Vlaams en Nederlandse klassiekers klinken die zij brengen. Weet dan ook dat het plein voor het GC Felix Sohie speciaal voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot een stukje vakantieparadijs. Kom dus gerust mee genieten op 10 augustus.
  • Serreconcerten op zondagen 18 augustus en 22 september en ook op vrijdagavond 23 augustus: een uniek concept op unieke locaties.
  • Dé koers van het jaar (woensdag 28 augustus) rijdt maar liefst 12 keer door Hoeilaart. Ik rij mee met een volgwagen maar kijk al uit naar de sfeer en gezelligheid die er op het Gemeenteplein zal zijn tussen 13 en 17u. Randanimatie, BMX-stuntshow, loopfietsenrace en zeker ook hapjes en drankjes vallen er te ontdekken en te proeven. Kom dus gerust mee supporteren!

Nog in augustus heropent ’t Trefpunt Sohie z’n deuren op maandagnamiddag, kan je nog deelnemen aan de Druivenzoektocht of mee op daguitstap met de Seniorenraad.
En op vrijdag 30 augustus zijn grootouders én kleinkinderen welkom op de 2de ‘sportel-speelpleindag’.
In onze buurgemeente Overijse weerspiegelt het programma van de komende druivenfeesten stilaan in het straatbeeld en in Huldenberg en Tervuren zit de activiteitenkalender ook nog vol leuke initiatieven.
En als de boekentassen alweer klaargemaakt zijn, rest er hopelijk nog wat tijd om een bezoekje te brengen aan Royal Hippo Village.

Ah ja, hoe kan ik het trouwens nog vergeten… Augustus is uiteraard ook de maand waarin we uitkijken naar de enige échte feesten die er eindelijk terug aankomen. Dan moeten we dus zeker op tijd nog een keer vergaderen (lees, een terrasje doen) over de tapshiften of het ontbijt en werken aan de lichtstoet of tentoonstelling.
Het programma van ons druivenfestival is intussen bekend en hopelijk ook voor jou ‘om van te snoepen’. Blink de dansschoenen zeker al maar op want nieuw dit jaar is de dansavond op zondag onder het motto ‘Ik was 20 in 70’ met Gust De Coster en Jo De Clercq (met de banjo).
Ik maak graag nog een beetje promotie voor het kaastaartenfestival en de kaastaartenwedstrijd van 8 september. Taart bakken is niet aan mij besteed maar ik zal er zeker zijn voor ‘Kontrol Picknick’ vanaf 12uur. In aanloop naar een Hoeilaarts Druivenfestival ‘om van te snoepen’ mag een gezellige picknick in de tuin van het GC Felix Sohie niet ontbreken en daar hoort die lekkere kaastaart zeker bij.
Al vanaf 10u kan je die dag trouwens ook nog langslopen op de streekproductenmarkt bij Druiven Van Camp.

Wie druiven zegt, zegt Felix Sohie.
90 jaar geleden overleed de grondlegger van onze druiventeelt en dat was een goeie reden om er een gemeenschapsvormend project rond op te zetten.
Felix, de musical belooft een groots opgezet spektakel te worden dat je eind november zeker niet mag missen. Meer dan 300 vrijwilligers werken er voor en achter de schermen aan mee maar ook dat vraagt heel wat voorbereiding…

Of ik dus niet naar een zonnige vakantiebestemming vertrek?
Neen hoor, in Hoeilaart zomert het nog tot met kerst ☺!

[Een bijdrage van Marijke De Rudder]