Uitstap terug in de tijd

1146, dat is lang, heel lang geleden. Toen werd de abdij van Villers opgericht, als dochterabdij van Clairvaux (Frankrijk) door een groepje monniken in opdracht van Sint-Bernardus. 


Op een zonnige dag vertrekken we (leden van Vrij Kunstatelier Vosdelle) op uitstap naar de abdij van Villers. De afstand vanuit Hoeilaart bedraagt amper iets meer dan 30km. Door ingrijpende vernieuwingswerken ligt de bezoekerstoegang nu in het prachtig gerestaureerde Molengebouw (Avenue Georges Speeckaert). Een voetgangersbrug vertrekt vanuit het gebouw naar de nabij gelegen heuvels, overbrugt een straat en mondt rechtstreeks uit in de ruïnes van de abdij. Als ware kunstliefhebbers vallen we van de ene  bewondering in de andere. De ruïne van de abdijkerk is indrukwekkend. De bouw ervan werd begonnen in romaanse stijl waarna de gotische stijl het overnam. Uniek is het herhaald gebruik van de ronde venster (oculus, ook oeil-de-boeuf of ossenoog genoemd) die opvallend modern, zelfs hedendaags oogt.


Binnentuinen met geneeskrachtige kruiden en weelderige bloemen getuigen van enige menselijke activiteit.
Deze ontdekkingsdag sluiten we af met het proeven van een biertje in de microbrouwerij en een ontspannen wandeling in de wijngaard van de abdij. 

Inlichtingen.

Adres : 
Rue de l’Abbaye 55
1495 Villers-la-Ville

De toegangsprijs : 
Volwassenen 8,- euro
Senioren en studenten 7,- euro
Kinderen 6 tot 12 jaar 3,- euro

Voor bezoekers met speciale behoeften ( in rolstoel, met begeleide hond…) biedt deze site faciliteiten/activiteiten.

De cisterciënzerorde.
De cisterciënzerorde werd opgericht in 1098 door Robert de Molesme in de abdij van Cîteaux (Frankrijk) en werd genoemd naar de Latijnse naam (Cistercium) van de plaats. De leden heette men cisterciënzers.
Er werden dochterabdijen gesticht die meestal gevestigd waren in onherbergzame streken, waar men in ontbering leefde.

[Een bijdrage van Frederic Galland]