Tien tips voor een veilige eindejaarsperiode

Politiediensten in het hele land waarschuwen tijdens de eindejaarsperiode voor inbrekers. Hier alvast tien tips waarmee jij veilig de eindejaarsfeesten in kan!

  1. Leg niet meteen pakjes onder kerstboom: dieven die door het raam naar binnen kijken, kunnen vermoeden dat er dure spullen in zitten.
  2. Geef uw huis een bewoonde indruk: laat het licht branden, ledig de brievenbus en pak zeker niet uit op sociale media met je vakantiefoto’s.
  3. Sluit ramen en deuren: Verlaat je, ook al is het maar voor even, je woning? Sluit dan altijd ramen en deuren.
  4. Dag vreemde man/vrouw: Laat iemand die u niet kent, niet zomaar binnen. Zelfs al klinkt het verhaal dat hij of zij vertelt geloofwaardig. Twijfels? Bel meteen 101!
  5. Opgeruimd staat netjes: Help inbrekers niet, een ladder tegen het huis of ander materiaal kan al een enorme hulp zijn om in te breken. Leg nooit een sleutel onder de mat of onder een bloempot.
  6. Goedkoop beveiligen? Dat kan! Extra beveiliging kan geen kwaad! Een veiligheidsslot, gelaagd glas, buitenverlichting of letterlijk een stok tussen de schuifdeur.
  7. Een hond? Waarom niet? Dieven houden niet van honden, willen snel handelen en vooral inbrekers weten niet hoe hij zal reageren op een onbekende in huis.
  8. Lijstjes! Hou een inventaris bij van je waardevolle items, schrijf serienummers op, hou facturen bij en pak foto’s. Het zal je, in het slechtste geval, alvast helpen bij je verzekeringsaangifte of klacht bij de politie.
  9. Je bent geen superheld! Zie je inbrekers aan het werk, handel dan niet zelf. Bel meteen 101 en probeer ze te observeren om de politie zoveel mogelijk info te geven.
  10. En wat als het toch tot een confrontatie komt? Blijf kalm, geef de dief wat hij wilt en ga geen gevecht aan. Geef je ogen de kost, observeer de dief (kledij) of zijn voertuig (nummerplaat) zodat je na het bellen van 101 een degelijke beschrijving en gestructureerde informatie kan geven.

Ook de brandweer geeft graag een tip mee: ‘Let op: laat zeker de lichtjes van de kerstboom NIET branden wanneer je niet thuis bent. Dat geeft misschien de indruk dat er iemand thuis is. Maar je kan het niet vertrouwen omdat ze brand kunnen veroorzaken’.

Deze nuttige tips kunnen reeds een wereld van verschil maken en bijdragen tot een veiliger Hoeilaart.

Prettige eindejaarsfeesten en misschien tot op de nieuwjaarsdrink van en voor Hoeilanders “Klinken op 2019!” op zondag 6 januari om 11u30.

Lees ook: Het buurtinformatienetwerk richt zich ook tot senioren

Meer informatie over veiligheid kan je vinden op de Facebook-pagina van Buurtpreventiegroep Hoeilaart of Druivenstreek in actie tegen inbraken.

[Een bijdrage van Jan Montreuil]