Qigong en Tai Qi: misschien iets voor jou?

“In een wereld waar alles naar buiten gericht is en er heel veel prikkels naar binnen komen, is het zeer heilzaam om stil te staan bij je eigen lichaam.  Zo kan je ook preventief klachten ontdekken en kan men snel ingrijpen alvorens deze klachten echt heel ernstig worden.”  An Vandenput

Qigong en Tai Qi, beide vormen van Chinese bewegingsleer, zijn reeds eeuwen geleden ontstaan uit observatie van elementen in de natuur.  In de Oosterse landen worden ze regelmatig beoefend bij het ochtendgloren in de parken of als afsluiting van de dag naargelang men een dynamische start wilt nemen of meditatief wilt afsluiten. Sinds begin vorige eeuw zijn ook deze bewegingsvormen naar Europa gebracht, maar ze zijn minder bekend onder het grote publiek. Nochtans zijn ze zeer complementair aan yoga, pilates of andere zachte bewegingsvormen.

Wat is Qigong?

Qigong is een oude traditionele bewegingsleer (3000-2000 v. C.) die zijn oorsprong vond in China. Letterlijk betekent Qi levensenergie. Bij Qigong doet men aan oefeningen waarbij we de energie in ons lichaam cultiveren. Medische Qigong zijn oefeningen die onze eigen vitaliteit doen toenemen door een intern evenwicht te herstellen of te bewaren.

Wat is Tai Qi?

Tai Qi Chuan is de martiale krijgskunst die van generatie op generatie werd doorgegeven om in principe zijn eigen grondgebied te verdedigen.  Door het afweren van de vijand, gebruikt men de vrijkomende energie om de aanvaller uit te schakelen.  Er zijn diverse scholen en dus diverse vormen.  We zullen ons toeleggen op de lange vorm (108 bewegingen) Snake style (hierbij worden de bewegingen geaccentueerd door het naar binnen en buiten brengen van de borstkas).

Wat zijn de effecten van deze bewegingsleer?

Bij deze lichaamsoefeningen creëert men een evenwicht tussen Yin en Yang, waardoor de geest ontspant. Door nadruk te leggen op de ademhaling brengt men zuurstof naar alle cellen van ons lichaam en wordt de CO2 afgevoerd (waardoor een snel herstel optreedt). Door deze oefeningen leert men zijn emoties te kanaliseren en zodoende de wijsheid naar boven te laten komen.  Dit is het meditatief aspect van bewegen. Door een vredige geest in een ontspannen lichaam en een correcte ademhaling, kan men de levensenergie (=Qi) naar alle delen van het lichaam verspreiden. Regelmatig beoefenen van deze 2 bewegingsvormen zorgt voor een grotere bewegingsvrijheid, grotere kracht, verbetering van de botdensiteit, een beter evenwicht en coördinatie en een duidelijke stressvermindering. Deze verbetering van de gezondheid leidt men af uit daling van de bloeddruk, betere cholesterolwaarden en hormoonspiegels, een  betere immuniteit en vermindering van chronische pijnen. Qigong en Tai Qi zorgen voor een preventief en curatief effect op de gezondheid.

Zijn Qigong en Tai Qi ook geschikt voor ouderen?

Veel 55-plussers krijgen te maken met lage-rugpijn, pijn in nek en schouders, verstijving.  Het is de prijs die we betalen voor ons zittende bestaan.  We nemen verkeerde houdingen aan of blijven te lang in eenzelfde houding zitten.  We beseffen nog onvoldoende dat  we ons lichaam onnodig belasten door verkeerd en onvoldoende te bewegen.  Juist daarom zijn Qigong en Tai Qi zo geweldig voor ouderen.  Het gaat erom dat ouderen bewegen vloeiend, soepel, met aandacht, elk op hun manier, binnen hun eigen mogelijkheden en beperkingen.

Probeer het ook eens

Vanaf september start An Vandenput in het GC Felix Sohie met een cursus Medische Qigong en Tai Qi voor actieve senioren.  De lessen hebben plaats iedere woensdagvoormiddag van 10:30 tot 11:30 in de zaal Welriekende (2de verdieping).  Een kleine bijdrage per persoon zal noodzakelijk zijn (afhankelijk van het aantal inschrijvingen) en zal weldra bekend gemaakt worden.  Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met An Vandenput via e-mail (anvandenput@enerchi.be) of telefoon (0470/694360).

Hoe is een les Chinese bewegingsleer opgebouwd?

De les start met een opwarmingsreeks waarbij alle gewrichten worden losgemaakt zodat de Qi vrij kan stromen.  Hierbij ligt ook het accent op een juiste ademhalingstechniek.  Daarna komen de Qigong oefeningen aan bod waarbij we de meridianen rekken en de energie zuiveren.  De lange vorm van Tai Qi wordt opgesplitst in 3 oefenreeksen.  Het is de bedoeling dat we een volledig jaar spenderen aan het instuderen van de eerste reeks.  We sluiten af met ademhalingsoefeningen of meditatie.

Meer informatie

An Vandenput is licentiate Kinesitherapie en heeft een Postgraduaat Traditionele Geneeswijze en Acupunctuur.  Zij is meer dan 15 jaar bezig met Qi gong en Tai QI en heeft diverse bijscholingen gevolgd waaronder Medische Qigong (ICZO Antwerpen).  Verdere informatie vind je op de website www.enerchi.be.