De Coronamoeheid heeft bij ieder van ons toegeslagen. Niet alleen lijden we onder de beperkende maatregelen, maar vooral ook onder het gebrek aan perspectief. De beleidslieden op alle niveau’s, te beginnen met de Europese Commissie, hebben ons een staaltje gegeven van incompetentie en gebrek aan daadkracht. De leiders van een economisch blok met 450 miljoen inwoners hebben blijk gegeven van gebrek aan inzicht. Waar was men in godsnaam mee bezig toen men een plan moest uitdenken voor de massale vaccinatie van de EU burgers. Een kleine speler zoals Israel geeft ons het nakijken. Opnieuw lijdt de EU gezichtsverlies, vooral als men de vergelijking maakt met het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.
Moedeloosheid is geen optie, ook niet voor ons senioren. We moeten nog deze moeilijke periode van lockdown heenkomen. Sommige maatregelen worden nog verstrengd. Geen probleem, als er tenminste licht is op het einde van de tunnel. Stilaan ontwaart men toch al een schijn. De Europese Commissie neemt maatregelen om de miljoenen vaccins die hier worden geproduceerd ook hier te houden en te gebruiken voor haar eigen burgers. De druk op de lidstaten neemt toe om alles op alles te zetten om de vaccinatie vlotter en vlugger te laten verlopen. Zo drong Minister Beke er gisteren nog bij de vaccinatiecentra op aan om een reservelijst aan te leggen van 65-plussers die met de ongebruikte vaccins van de dag kunnen worden ingeënt. Ook bij de lokale vaccinatiecentra is men er zich van bewust dat we nu in een cruciale fase zitten die we tot een goed einde moeten brengen. De vaccinaties moeten massaler gebeuren, desnoods 24/7. We hebben vooral nood aan leidinggevenden die out-of-the-box denken en vooral inzetten op efficiëntie. Massale vaccinatie is de enig mogelijke uitweg uit deze pandemie.
Van ons senioren verwacht men ook solidariteit met alle medeburgers die nog een tijdje moeten wachten op hun inenting. De zwakkeren onder ons hebben al hun spuitjes gehad. De rest van de 65-plussers komen tijdens de volgende weken aan de beurt. Maar vele jongere medeburgers zullen nog maanden moeten geduld oefenen. Nu vind ik het ook niet meer dan normaal dat wij, senioren de sanitaire regels strikt blijven volgen om ook hen zoveel mogelijk te beschermen. We zijn maar pas veilig als we allemaal veilig zijn!
[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]
Dank je Eddy voor deze oproep tot solidariteit. Inderdaad werd de pandemie al weleens gebruikt om generaties tegen elkaar op te zetten en dat is iets wat we niet mogen laten gebeuren.
Uit het hart gegrepen. Het geklungel op vele politieke niveaus is hemeltergend.
Als 70+ en hoog risico patiënt is het maar wachten, wachten, wachten…
We hebben wel perspectief!
We hebben het wel. Ons perspectief is we niet langer kunnen doorgaan met de onverantwoorde uitputting van Moeder Aarde. Geen prettig perspectief, wel realistisch. Dat “de Coronamoeheid bij ieder van ons heeft toegeslagen” getuigt van een nogal pessimistische mensvisie. Laten we elkaar niet de put in praten. Velen van ons hebben dankzij de pandemie juist perspectief en moed gekrégen: we hebben ontdekt dat er iets niet klopt aan de manier waarop we onze leefwereld exploiteren en dat we een onverantwoord krediet nemen op de toekomst van onze kinderen. Er zijn zelfs mensen die weer onbekommerd dromen van frequente en verre vakanties. Ik ook, maar het moet een droom blijven. We kunnen juist nu ons gedrag veranderen en in overeenstemming brengen met het nieuwe perspectief: de principes van duurzaamheid.
Burgers (ingefluisterd door opportunisten die plots wél zijn gaan geloven in een krachtige staat) menen nog steeds dat de overheid veiligheid kan “garanderen”. Het waren de politici die nog maar recent de theorieën van het New Public Management uitvoerden en kraaiden dat een publieke dienst te vergelijken is met het runnen van een bedrijf. De veiligheidsillusie is hardnekkig. Burgers zijn in de ideale democratie geen consumenten van beleid maar eerder de producenten ervan. Wie zijn burgers behandelt als klant merkt dat ze zich ook zo gaan gedragen en veiligheid bij je komen opeisen.
Wegkijken of perspectief?
Het EU-niveau was onvoldoende voorbereid. Maar dat komt vooral omdat we de EU met opzet weinig bevoegdheden gaven op het vlak van de publieke gezondheidszorg. De EU (geen overheid maar een internationale instelling) is vooral actief op het vlak van de determinanten, de voorwaarden van gezondheid. De pandemiebeheersing zelf is en blijft een taak voor de vele ministers die ons land rijk is. Vaccinatie is geen EU-aangelegenheid, bij ons in België zelfs geen nationale bevoegdheid. We hebben dat versnipperd over de gewesten. De EU incompetentie en een gebrek aan inzicht en daadkracht verwijten verdient dan ook een relativering.
Dat Israël “ons het nakijken geeft” is evenmin juist. De VRT roept dat wel, maar het is een apartheidsstaat en wie haar regering naroept dat zij het zo goed doet verzwijgt dat de joodse staat grote delen van de Palestijnse bevolking een vaccinatie onthoudt. En wie buiten de bezette gebieden woont maar bij een urgente ziekte een grenspost moet passeren wordt eindeloos gepest of zelfs geweigerd door het Israëlische leger. Wat alleen goed werkt, dat is de propagandamachine van Israël.
En wat betreft de slotzin: We zijn maar pas veilig als we allemaal veilig zijn geldt voor álle bewoners van de Aarde. Dat een pandemie zich niets aantrekt van bestuurlijke grenzen is wel gebleken. Het vraagt om wereldsolidariteit.
Tja, meningen verschillen. Alleszins bedankt voor je reactie, Rein.
Ik denk niet dat ik een pessimistisch mensbeeld heb wanneer ik stel dat de overheden hebben gefaald. Ik denk dat vele mensen deze mening delen. En als deze crisis andere crisissen helpt oplossen, dan is dat een meevaller.
Je hebt gelijk dat volksgezondheid geen EU materie was. Maar deze pandemie is zo gigantisch dat Europa beslist heeft dat het vaccinatiebeleid best collectief wordt aangepakt. En nadien heeft de EU veel kritiek gekregen in de wereldpers omdat zij krenterig was en enkel naar de aankoop keek, in plaats van de ontwikkeling van vaccins in zijn geheel te bekijken. Dit was een gedroomde opportuniteit voor de EU om haar meerwaarde te tonen.
Het contrast met Israel kan inderdaad niet groter zijn. Israel’s beleid tov de Palestijnen doet eigenlijk niets terzake. Het gaat hier om de vergelijking van een machtig commercieel blok tegenover een relatief kleine speler.
Wereldsolidariteit is voor mij ook een punt, maar je kan enkel solidair zijn met de wereld als je eerst diezelfde solidariteit hebt getoond binnen je eigen gemeenschap.
Ha Eddy, Dank voor je repliek.
Omdat je denkt dat het beleid ten aanzien van de Palestijnse bevolking niet ter zake doet, verwijs ik graag naar dit artikel.
https://www.vivasalud.be/israel-blijft-wereldleider-in-apartheid/
Het beschrijft dat joodse kolonisten wél worden ingeent maar de oorspronkelijke Palestijnse inwoners niet. In Gaza is de situatie dramatisch, 2,2 miljoen Palestijnen leven er in een openluchtgevangenis, terwijl het coronavirus verder woekert. Door de Israëlische blokkade zijn mondmaskers, beademingstoestellen en medicijnen maar in beperkte mate beschikbaar.