Denk ook eens aan Nancy

Ze wordt op 26 maart 79 jaar, niet bepaald een prille freule dus. Maar Nancy heeft wel vitaliteit en energie te koop. En ze heeft het gebracht van huisvrouw tot machtigste vrouw van de Verenigde Staten. Wie is toch Nancy Pelosi?

Ze werd geboren in Baltimore als Nancy Patricia D’Alesandro, maar trouwde in 1963 met Paul Pelosi en nam, naar Amerikaanse gewoonte, de familienaam van haar echtgenote aan. Het koppel heeft vijf kinderen en acht kleinkinderen. Nancy is ook de schoonmoeder van Michiel Vos, correspondent van de VRT in Amerika. Je ziet hem geregeld op Canvas in het journaal, in Terzake of in De Afspraak.

Je zou denken: 79 jaar oud en vijf kinderen en acht kleinkinderen. Dan heb je het behoorlijk druk en hoef je geen andere bezigheden in je leven. Niet zo voor Nancy. Op 3 januari 2019, de dag waarop het Congress (het Amerikaanse parlement) voor het eerst na de verkiezingen bijeenkwam, werd Nancy Pelosi verkozen to speaker of the House of Representatives. Speaker of the House komt in ons Belgisch bestel een beetje overeen met de functie van kamervoorzitter, met de job van Siegfried Bracke (NVA) dus, maar toch niet helemaal. In werkelijkheid is Nancy’s functie veel belangrijker dan die van Bracke. De voorzitter van het Huis is een leidinggevende positie en de ambtsbekleder werkt actief mee aan de agenda van de meerderheidspartij. De speaker is de derde belangrijkste overheidsfunctie in de VS, en zo is Nancy Pelosi na president Donald Trump en vice-president Mike Pence de machtigste politicus en veruit de machtigste vrouw in Amerika. Ze staat ook tweede in lijn voor de opvolging, mocht er iets gebeuren met president Trump.

Pelosi behoort tot de Democratische partij en vertegenwoordigt in het Congres het twaalfde district van California. Deze kiesomschrijving komt overeen met vier vijfde van de stad San Francisco. Dit is een van de veiligste kiesdistricten in het land, want sinds 1949 in handen van de Democraten. Als speaker speelde Nancy Pelosi een belangrijke rol in de totstandkoming van de Affordable Care Act, ook Obamacare genoemd. President Obama wilde zijn plan voor een gezondheidsverzekering voor iedere Amerikaan via kleine stapjes goedgekeurd krijgen. Maar Nancy Pelosi overtuigde de president ervan om het pakket in een keer door het Huis te laten stemmen. Dank zij haar buitengewone inzet en politiek vernuft slaagde ze in haar opzet. De wet werd met 219 stemmen voor en 212 tegen goedgekeurd. Andere issues waarin Pelosi zich heeft onderscheiden zijn het abortusvraagstuk, de verkoop van vuurwapens, en de geboortebeperking. Hierbij kwam ze nu en dan in aanvaring met de kerkelijke autoriteiten.

Nancy Pelosi schuwt geen commentaar op het beleid van president Trump. Ze wijst geregeld de president terecht. Zo zei ze ondermeer dat niemand in het Witte Huis het lef heeft de president te vertellen dat zijn tweets de waardigheid van het presidentschap naar beneden halen. En verklaarde ze ook dat ze bezorgd was over zijn gezondheid.

Ondanks haar (bijna) 79 jaar blijft Nancy Pelosi een grote dame, een uiterst dynamische politica, en een rolmodel voor ons allen. Vooral wanneer je een dipje hebt of je wat down voelt kan het af en toe helpen eens stil te staan bij iemand als Nancy Pelosi.

[Een bijdrage van Eddy Olislaeger]